Malteški red izražava duboko saučešće povodom ubistva 35-godišnjeg karabinijera, Marija Čerčela Rege

Rim, 26.jul


Malteški red izražava duboko saučešće povodom ubistva 35-godišnjeg karabinijera, Marija Čerčela Rege, koje se dogodilo u noći između 25. i 26.jula u oblasti Prati u Rimu. Zamenik brigadira je od 2009. godine volontirao za rimsku delegaciju Malteškog reda, redovno distribuirao obroke beskućnicima i nesrećnim ljudima na železničkim stanicama Termini i Tiburtina. Godine 2013. odlikovan je ordenom Merito Melitense za predan i strastven rad.


“Uvek je bio uključen u programe pružanja pomoći koji su organizovani dva puta nedeljno u večernjim satima u problematičnim rimskim područjima Kapitoline kao što su glavne železničke stanice gde se načešće nalaze marginalizovane osobe kojima je pomoć potrebna”, navodi se u obrazloženju za dodelu Medalje bronzanih mačeva od tadašnjeg Velikog Priora RIma, a današnjeg Velikog Majstora fra Djakoma dela Tore del Tempio di Sangvineta.


“Ovo je veliki gubitak za celu zajednicu. Izgubili smo velikodušnog, odanog čoveka sa dubokim osećajem odgovornosti. Malteški red pridružuje se porodici Marija Čerčela Rege i osuđuje ovaj brutalni čin nasilja” – izjavio je Veliki Majstor.
Mario Čerčelo Rega je učestvovao i u hodočašćima u Lurd i Loreto, zajedno sa svojom suprugom, koja je takođe volonter Reda, posvećena brizi za bolesne.

Make a WISH to the Sovereign Order of Malta

U okviru projekta „Poželi ŽELJU Suverenom Malteškom redu“ vrlo je delikatna faza procene zahteva koji stižu u ambasadu. Što se tiče poslednjeg slučaja, izbor i odluka da reagujemo su bili brzi pošto je u pitanju bio težak i neodložan medicinski slučaj.

Naš Nacionalni praznik povodom Sv. Jovana Krstitelja

Beograd, 22. jun 2019. godine

I ove godine proslava povodom Sv. Jovana Krstitelja, zaštitnika Malteškog reda (održana dva dana pre zvaničnog obeležavanja 24. juna) obeležena je u tradicionalnom kontekstu humanitarne diplomatije i kulture.
Ideali misije Malteškog reda stopili su se sa muzičkim vrednostima u veličanstvenoj izvedbi čuvene opere “Boemi” Đakoma Pučinija u Narodnom pozorištu u Beogradu, sa priznatim protagonistima kanadskim sopranom Kler Kulen, američkim tenorom Džošuom Kolom i bas-baritonom Jakopom Buorom.

Topli obrok za hladne zimske dane

Beograd, pravoslavni Uskrs

“Prihvatilište za decu” nam je poslalo fotografije sa proslave pravoslavnog Uskrsa koje sa zadovoljstvom delimo sa vama. Bio je to trenutak radosti uz slatkiše tipične za uskršnju feštu. Možda ne odgovaraju propozicijama “Toplog obroka…”, ali svakako su u duhu naše želje da pomognemo ovoj deci da osete trenutke radosti i bezbrižnosti.

Make a Wish pružio podršku Pokretu Fokolara

Od Fokolara u Beogradu pristigla nam je molba, jedna ŽELJA. Čoveku koji je blizak Fokolarima i koji je već godinama bolestan, bila je potrebna značajna intervencija. Obavestili su ambasadu sa molbom da ih uključimo u “Make a WISH” projekat i dobili su pozitivan odgovor. U znak podrške održana je molitva prilikom Svete mise koju je vodio beogradski nadbiskup i metropolit monsinjor Stanislav Hočevar u znak sećanja na 11-godišnjicu smrti Kjare Lubik, osnivača Pokreta.

13. Plenarna skupština PAM-a

Beograd, 21/22 februar

U Beogradu je održana 21. i 22. februara Trinaesta Plenarna Skupština PAM-a (Parlamentarna skupština Mediterana), uz izvrsno gostoprimstvo srpskog parlamenta.

U toku skupštine koju je otvorio Ministar spoljnih poslova Srbije, Nj.E. Ivica Dačić, ambasador Alberto di Luka (stalni posmatrač PAM-a) održao je govor tokom debate o migraciji i ljudskim pravima.