Vesti

900 GODINA SLUZBENOG PRIZNANJA OD STRANE PAPE PASKALA II

14/02/2013

15 februar 1113 – 2013

Rim 8 februar. Februara 2013 god. obelezava se vazna godisnjica Suverenog Malteskog Reda. Tacno 900 godina ranije Papa Paskal II proglasio je Svecanu Privilegiju kojom je sluzbeno priznata zajednica Hospitalijera Svetog Jovana od Jerusalima i postavljena pod protekciju Apostoskog sedista sa pravom slobodnog biranja svog poglavara. Zahvaljujuci tom dokumentu koji se cuva u nacionalnom arhivu Malte, Suvereni Malteski red je vise od 900 godina laicko religiozni red.
Tokom cele 2013 god. institucije Suverenog Vojnog Malteskog Reda na svih 5 kontinenata ce proslavljati ovu vaznu godisnjicu serijom raznih inicijativa. Najvaznija manifestacija ce se odrzati 9 februara 2013 god. u Rimu: u Hramu Svetog Petra, Papa Benedikt XVI ce se obratiti njima 4500 clanova i volontera koji ce stici iz celog sveta, posle svecane mise koju ce sluziti Drzavni Sekretar Kardinal Tarciso Bertone. Prisustovace clanovi italijanske vlade, Svete stolice, Evropske Unije, ukljucujuci deset Kardinala, i preko 170 diplomatskih predstavnika.
Svecana Privilegija” poznata po pocetnim recima teksta “Pie Postulatio Voluntatis, “ predstavlja pravnu bazu za Red Svetog Jovana Jerusalimskog , danas poznat kao Suvereni Malteski Bolnicki Red od Svetog Jovana Jerusalimskog, od Rodosa i Malte. Red je nastao na svetoj zemlji pola veka ranije kao monaska zajednica koja je lecila siromasne hodocasnike u jednoj jerusalimskoj bolnici.

Zahvaljujuci ovom dokumentu Hospitalieri Svetog Jovana su se trasformisali u laicko religiozni red. Takodje ima i veliki istitucionalni znacaj : tom poveljom Poglavar je dao priznanje redu i apsolutna prava za nastavak rada nasledniku utemeljivaca Fratru Gerardu sa pravom vrsenja izbora poglavara bez mesanja ostalih laickih i religioznih autorita.
Sa istoriskog gledista povelja regulise nastavljacima reda status i znacaj utemeljivaca fratra Gerarda, kao i njegovu svetu misiju zajedno sa svestenicima koji su radili snjim.
Ona takodje podvlaci znacaj pruzanja pomoci hodocasnicima i siromasnima u Jerusalimu. Spisak bolnica i prihvatilista u Francuskoj i Italiji pokazuju koliko su institucije koje je stvorio frater Gerardo i posle nekoliko decenija nisu samo prisutne u Jerusalimu vec su se prosirile i u Evropi.

Fra Matthew Festing 79° Veliki Majstor Malteskog Reda objasnjava: proslava 900 godisnjice od proglasavanja Pie Postulatio Voluntatis ne predstavlja samo priznavanje nase proslosti, vec perspektivu za buducnost.

Siguran sam da ova proslava ne predstavlja samo jacanje pripadnosti nasem redu od strane clanova i volontera u celom svetu, vec i kvalitet i intenzivno sluzenje pod istom zastavom u 120 zemalja. I danas se radi o vaznoj misiji kao i pre hiljadu godina, na pomoci u fizickim i psihicnim patnjama, na promovisanju mira i pravde i zadovoljavanju stalnih potreba da se pomogne svima nama.

Suvereni Vojni Malteski Red Svetog Jovana Jerusalimskog od Rodosa i Malte, osnovan je u Jerusalimu oko 1050 god., predmet je suvereniteta medjunardonog prava kao i laicko katolicki red.
Misija Reda moze se svesti na izreku Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum odnosno zastita vere i pomoc siromasnjima i onima koji pate

Malteski Red ima svoje institucije na 5 kontinenata sa 13.500 clanova i 80.000 volontera uz pomoc 25.000 lekara, medicinskih sestara, i medicinsko pomocnog osoblja.

Malteski Red upravlja bolnicama medicinskim i socijalnim centrima, domovima za stare i za neprokretne osobe, centrima za terminalne pacijente, volonterskim korpusima u vise od 120 zemalja.
Malteski Red je uvek u prvim redovima kada se dogode prirodne nepogode ili oruzani sukobi. Zadnjih godina , najznacajnije intervencije bile su na Kosovu i Makedoniji, Indiji, Jugoistocnoj Aziji (posle tsunamija) , u Afganistanu, Pakistanu, Meksiku, Demokratskoj Republici Kongo, Juznom Sudanu, Mianmaru, Sri Lanki, Gruziji i Haitiju.
Suvereni Malteski Red ima diplomatske odnose sa vise od 100 zemalja e sa Evropskom Komisijom na nivou Ambasadora. Ima stalne posmatracke misije u Ujedinjenim Nacijama (New York, Zeneva, Paris, Bec, Rim, Nairobi, Bangkok) i specijalizovane agencije kao i predstavnistva u najvecim medjunarodnim organizacijama. Malteski Red ima poziciju pune neutralnosti, nepristrasan je i apolitican i ne pretenduje ni na kakvu ekonomsku i politicku korist. Nezavisan je od bilo koje Drzave ili Vlade.
Na celu Reda nalazi se 79 Veliki Majstor Fra’ Matthew Festing, kome pomazu Clanovi Saveta Suverenog Reda. Od 1834 god. sediste Vlade Malteskog Reda se nalazi u Rimu i uziva prava ekstrateritorijalnosti.