Vesti

A hot Meal in a cold Winter

19/01/2021

Pored projekta „Poželi ŽELJU Malteškom redu”, ambasada Suverenog Malteškog reda već godinama pruža dragocenu podršku Prihvatilištu za decu u Beogradu kroz projekat „Topli obrok za hladne zimske dane“. Prihvatilište je ustanova koja pruža pomoć najosetljivijim kategorijama mladih iz cele Srbije. To su deca uzrasta  7 do 18 godina, često žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja.

Ove godine Prihvatilište takođe ima dodatni problem prouzrokovan Covidom -19.

Njihov stručni tim, u ovoj delikatnoj fazi epidemije, održava sa decom edukativne i psihološke radionice u kojima ih informiše o prirodi korona virusa, kako se on prenosi i koje mere mogu preduzeti da zaštite sebe i druge. Radionice su prilagođene uzrastu dece i između ostalog obuhvataju crtanje, podučavanje kako da na internetu prepoznaju pouzdane izvore informacija, praćenje vesti i podataka o pandemiji u Srbiji i inostranstvu. Pored ovih aktivnosti, organizuju i psihološke radionice gde razgovaraju sa decom o emotivnoj strani izolacije koja kod male dece može prozrokovati nemir i nelagodnost.

Deca koja stignu u Prihvatilište prvo borave 14 dana u posebnim prostorijama kako bi se zaštitila ostala deca i zaposleni. Nakon 14 dana pridružuju se ostaloj deci koja su u Prihvatilištu.

Za poštovanje mera zaštite najvažnija je upotreba maski koje je ambasada Suverenog Malteškog reda u Beogradu obezbedila zahvaljujući izdašnoj donaciji grupe donatora; istoj onoj koja se prethodnih godina okupljala u kući Luiđija i Ulrike za novogodišnju dobrotvornu večeru u korist „Toplog obroka za u hladne zimske dane“. Ove godine fizički nije bilo moguće upriličiti susret ali su ipak želeli da pokažu da misle na decu iz Prihvatilišta.