Vesti

Ambasador di Luka (Malteški red): “Pomoć nezbrinutima u izgradji bolje budućnosti“

25/06/2021

Plemeniti čin pomaganja bolesnima, siromašnima i ostalima u teškim vremenima, potvrđuje se više od devet stotina godina u Malteškom redu. Povodom praznika Svetog Jovana Krstitelja, zaštitnika Suverenog vojnog Malteškog reda, koji se po katoličkom kalendaru slavi 24. juna, intervjuisali smo ambasadora Suverenog vojnog Malteškog reda u Beogradu Alberta di Luku.

Ekselencijo di Luka, možda naši čitaoci ne poznaju specifičnu istoriju Suverenog vojnog Malteškog reda (SMOM) i njegove aktuelne aktivnosti. Koje vrednosti Red promoviše u savremenom svetu?

Suvereni Malteški red jedna je od najstarijih institucija zapadne hrišćanske civilizacije. To je laički religiozni red Katoličke crkve od 1113. godine i subjekt je međunarodnog prava; ima diplomatske odnose sa više od 100 država kao i sa Evropskom unijom i ima status stalnog posmatrača u Ujedinjenim nacijama i u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (među njima je i Srbija). Neutralan je, nepristrasan i apolitičan.

U 120 zemalja u kojima je Malteški red prisutan, pruža pomoć ljudima u nevolji kroz svoje medicinske, socijalne i humanitarne aktivnosti. U svakodnevnom životu njegov širok spektar socijalnih projekata pruža stalnu pomoć onima koji su zaboravljeni ili isključeni iz društva.

Čak i u ovom teškom periodu koji je obeležila pandemija izazvana Covidom nije prestala vasa posvećenost inicijativama “Poželi ŽELJU”. Koja je posebna?

Donacija respiratornih maski u toku pandemije Covid-19 u Srbiji

Naša gotovo hiljadugodišnja misija naklonjenosti najugroženijim kategorijama ljudi postala je još neophodnija. Ne krijem operativne teškoće u upravljanju svakom pojedinačnom akcijom. Razmišljam o birokratskim poteškoćama u nabavci respiratornih maski koje je jedna porodica iz Italije poklonila prošlog juna 2020. godine a koje su neophodne za rešavanje najozbiljnijih slučajeva Covida u zemlji. Takođe smo razmišljali o osnovnoj fazi prevencije. „Tunel“ za dezinfekciju ušao je u projekat „Poželi želju Malteškom redu“ i doniran je Psihijatrijskoj bolnici „Kovin“ u Kovinu u novembru 2020. Naravno, maske su imale ključnu ulogu u prevenciji, pa su tako i zahtevi „Poželi ŽELJU“ koji su nam pristigli iz Prihvatilišta za decu u Beogradu, Institucije Sveta Petka u Izvoru, Beogradske Nadbiskupije i drugih katoličkih i pravoslavnih crkava, te Kliničkog centra u Nišu, realizovani isporukom nekoliko hiljada perivih maski za višekratnu upotrebu.

Vi zastupate SMOM u Srbiji od 2010. godine i vi ste, verujem, diplomata sa najdužim stažom u zemlji. Koje ste promene primetili u zemlji tokom ovih godina, a takođe u vezi sa vašim akcijama pružanja pomoći?

Srbija je zanimljiva zemlja sa dubokim korenima u istoriji, kao i poteškoćama. Izlazak iz tog stanja je dug i delikatan proces, ali vidim da se odvija. Kad samo pogledam beogradski skailajn koliko se promenio poslednjih godina i kad vidim kranove na gradilištu, to za mene znači ne samo nova radna mesta za građevinarce, već i za proizvođače i prodavace nameštaja, kuhinja ili televizora. Mislim na interesovanje stranih kompanija koje dolaze u Srbiju kad shvate kvalitet posla koji se nudi.

Do koje tačke je stigao međureligijski dijalog u Srbiji?

Ne smatram se kvalifikovanim da mogu da odgovorim na tako značajno pitanje. U sklopu naših aktivnosti, trudimo se da na svaki način podstaknemo ovaj dijalog. Sećam se kad smo pre nekoliko godina započeli projekat „Poželi ŽELJU“ za pomoć Instituciji Sveta Petka u Izvoru u kojem boravi devedeset devojaka sa psiho-fizičkim problemima. Pitali su nas da li znamo da je upravljanje povereno pravoslavnim monahinjama. Pa, naravno da smo znali, ali za nas to nije bio diskriminirajući faktor u odabiru kome ćemo pomoći. Zapravo, želeo bih da podsetim da je Malteški red posvećen zaštiti ljudskog dostojanstva i pomoći svima onima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na njihovo poreklo ili veru.

Posle akutne faze pandemije, koji su izazovi sa kojima Red namerava da se suoči i u Srbiji?

Trenutno imamo na umu veliku „ŽELJU“ koju ćemo ispuniti deci. Ovog puta nećemo misliti samo na decu koja odrastaju u teškim socijalno-ekonomskim ili zdravstvenim uslovima, već ćemo se fokusirati na pružanju pomoći današnjim mladim ljudma kako bi se suočili sa izazovima budućnosti. Smatramo da na njihovom životnom putu mora postojati i povezanost sa svetom sporta, sa fizičkim aktivnostima. Ne samo da bi se poboljšali opšti zdravstveni uslovi, već i da bi osetili pripadnost „grupi“,da bi se naučili pozitivnim razmišljanjima i konačno, da bi ih sklonili sa ulice. Ako uspemo, a do danas sam primoran da stavim „ako“, to će biti zahvaljujući brojnim donatorima iz raznih zemalja, zahvaljujući beogradskom Nadbiskupu Mons. Stanislavu Hočevaru – koji nam je dao ideju – kao i gradonačelniku jednog grada u Srbiji koji radi na pronalaženju prostora za izgradnju višenamenskog sportskog terena. 

Koji grad i kada? Mogu li da iskoristim pravo da ne odgovorim (da ne ureknem)?!

Alberto Di Luca je ambasador Suverenog vojnog Malteškog reda u Srbiji od 2010. godine. Zauzimao je čelne pozicije u sektoru luksuznih satova, a sada je senior partner u izvršnoj kompaniji koja se fokusira na sektor luksuza, transporta i komunikacija i IT. Član Parlamenta od 1994. do 2006. godine i predsednik dvodomnog Šengena i imigracije. Juna 2014. godine dobio je odlikovanje Vitez Grazia Magistrale Suverenog malteškog reda, a u julu 2017. godine odlikovan je Velikim krstom Merito Melitense Suverenog Malteškog reda.

Predsednik Republike Italije dodelio mu je 1986. godine u Palati Kvirinale zlatnu medalju za Atletsku hrabrost za pobedu na Svetskom prvenstvu u motornim čamcima u kategoriji offshore.