Vesti

Doviđenja Srbijo!

30/11/2023

U prelepom okruženju hotela Palazzo Parigi u Milanu, održana je Dobrotvorna večera Ambasade Suverenog Malteškog reda u Republici Srbiji.

Tom prilikom data je podrška projektu „Make a WISH – Water for Life“ s namerom da se obezbedi pristup vodi ljudima kojima je potrebna, u određenim delovima Srbije, kao i snabdevanje vodom za bolnicu za obolele od lepre koje podržava Suvereni Malteški red u Egiptu i još jednoj zemlji koja treba da se definiše.

Što se tiče Srbije, pažnja je usmerena na Dom Sveta Petka u Izvoru gde je smešteno stotinak devojaka s psihofizičkim problemima o kojima se brinu pravoslavne sestre. Make a WISH će garantovati ovoj institutuciji autonomiju snabdevanja el.energijom za funkcionisanje njihove vodovodne mreže.

U Egiptu, prisustvo Ambasade Reda garantuje održivost bolnice za obolele od lepre u jednom selu blizu Kaira. Ambasador Mario Carotenuto, kroz „Make a WISH“, izrazio je njihovu potrebu za izgradnjom novog bunara.

Na večeri je prisustvovalo oko tri stotine ljudi, među kojima i Nj.E. Ambasadorka Ursula Zukoli (ambasadorka u Sofiji), imenovani Ambasador za Beograd Frančesko Amoruzo i mnogi drugi, uglavnom iz Milana, Kneževine Monako i Breše. 

Prikazan je kratak film o realizaciji projekta pokrenutog tokom Dobrotvorne večere 2022. godine: višenamenski sportski teren otvoren od strane Ministra za ljudska prava, socijalni dijalog i manjine, Nj.E. Tomislava Žigmanova. S ponosom delimo dostignuće sa donatorima koji su ponovo prisutni ove godine.

Veliko prisustvo ljudi potvrđeno je sjajnim rezultatom aukcije na kojoj su ponuđeni predmeti poput FIAT 500, poklon Mocauta iz Milana, zlatne polugice od firme MarioVilla Metalli preziosi, zidni sat personalizovan logom „Make a WISH to the Order of Malta“, Jeroboam šampanjac – posebno izdanje Moet & Chandon, nekoliko stonih satova Audemars Piguet, odmor na Sardiniji s brodom na raspolaganju od Given For Yachting, kao i boravci uključujući tretmane lepote od Ville Eden u Meranu, torbe Ralph Lauren, inovativni aparati za sladoled TooA i mnogo drugih predmeta.

Tokom svog govora, Ambasador Alberto di Luka obavestio je prisutne goste da će nakon 12 godina rada u Beogradu, napustiti Srbiju kako bi otišao u Kneževinu Monako. Kvalitet života, zajedno s društvenim i zdravstvenim blagostanjem u Kneževini, obezbediće – istakao je Ambasador di Luka – poseban fokus i na humanitarne inicijative izvan Monaka. „Kako bih mogao zaboraviti Srbiju i Srbe?“

Ambasador Carotenuto, odsutan zbog iznenadne bolesti, izrazio je zahvalnost za podršku projektu u Egiptu.

Izuzetni smo počastvovani prisustvom na Dobrotvornoj večeri Nj.E. Fabricija Colone, Čuvara trezora i člana Suverenog saveta koji je pohvalio osećaj saradnje između različitih ambasada Reda. Njegovo izlaganje na temu strukture, upravljanja i finansiranja bilo je veoma cenjeno, a gosti koji su želeli da se detaljnije upoznaju sa Redom slušali su iz prve ruke glas člana Vlade Suverenog Malteškog reda.

Elektronska lutrija je zatim dodelila boravak koji je ponudio Fineco.

Krajem večeri istaknuta je posebna zahvalnost Sekretaru Ambasade Mauru Toreu za organizaciju događaja kao i voditeljki Moniki Matijolo, koja je svojom stručnošću i efikasnošću doprinela sjajnom toku događaja.

U završnom pozdravu, Ambasador Di Luka saopštio je  prisutnim gostima izvanredne rezultate postignute na aukciji, koji su mu uputili srdačne želje za uspešnim radom u Kneževini Monako.

Izuzetni smo počastvovani prisustvom na Dobrotvornoj večeri Nj.E. Fabricija Colone, Čuvara trezora i člana Suverenog saveta.

 

Ambasador Alberto di Luka, sa sekretarom Ambasade Maurom Toreom i voditeljkom večeri Monikom Matijolo, pozdravljaju prisutne i zahvaljuju im na velikodušnoj podršci projektu „Make a WISH – Water for Life„.

 

Ambasador Alberto di Luka, koji napušta Srbiju 30. novembra, sa svojim naslednikom, imenovanim ambasadorom Frančeskom Amoruzom.