Vesti

Fokus o problemima i očekivanjima “Humanitarne diplomatije”

17/04/2018

Beograd, 16. April

U prostorijama Nadbiskupije – gde smo bili gosti beogradskog Nadbiskupa Mons. Stanislava Hočevara – održana je Fokus-grupa koju je organizovala ambasada Suverenog Malteškog reda u Beogradu na temu humanitarne diplomatije u cilju razmene iskustava kao i analize problema i očekivanja u okviru ovog širokog polja delovanja koje se podudara sa hiljadugodišnjom misijom Malteškog reda.

U pauzi posla, s leva: ambasador Adrew Chang (Tajvan), G. Gavrilo Grban iz kancelarije za saradnju između crkava i religioznih zajednica, g. Vladimir Đukanović, beogradski Nadbiskup Mons. Stanislav Hočevar, ambasador Alberto di Luka i desno - Apostolski Nuncij Mons. Lučijano Surijani
U pauzi posla, s leva: ambasador Adrew Chang (Tajvan), G. Gavrilo Grban iz kancelarije za saradnju između crkava i religioznih zajednica, g. Vladimir Đukanović, beogradski Nadbiskup Mons. Stanislav Hočevar, ambasador Alberto di Luka i desno – Apostolski Nuncij Mons. Lučijano Surijani

Neka od pitanja kojima smo se bavili, odnosila su se na sveprisutne administrativne poteškoće pri uvozu humanitarne pomoći, naročito kada su u pitanju velike količine hrane ili specijalizovana medicinska oprema.

Ambasador Alberto di Luka se osvrnuo na određene specifične slučajeve pomoći i donacije koje su bile usporene, ili čak blokirane, zbog kompleksnih i zastarelih administrativnih procedura. Obrativši se prijateljima – članovima Narodne skupštine Srbije, g. Vladimiru Đukanoviću i g. Tomislavu Žigmanovu, ambasador di Luka je naglasio značaj i konkretnu svrhu bilateralnih sporazuma između dve zemlje koji se potpisuju upravo da bi se pojednostavile procedure i uvele brze i efikasne regulative.

Ambasador di Luka i prof. Nenad Prokić, koordinator za humanitarne i bolničke aktivnosti ambasade u Srbiji, su izrazili srdačnu dobrodošlicu ambasadoru Endrju Čangu (iz predstavništva Tajvana u Budimpešti) uputivši njemu i njegovim saradnicima, kao i Ministarstvu spoljnih poslova Tajvana iskrenu zahvalnost za velikodušnu podršku projektu “Make a WISH”. Taj projekat ambasada organizuje svake godine od 2015. godine u korist mladih štićenika sirotišta, bolesnih i/ili hendikepiranih u različitim krajevima zemlje.

Okupljanje je svojim prisustvom uveličao Apostolski Nucij Svete Stolice, Nj.E. Mons. Lučijano Surijani zajedno sa Mons. Filipom Kolnagom, i G. Gavrilo Grban iz kancelarije za saradnju između crkava i religioznih zajednica (pri Ministarstvu Pravde).