Vesti

Fra’ Džon T. Danlap je novi zamenik Velikog majstora Suverenog Malteškog reda

13/06/2022

Papa Franja imenovao je jutros Fra’ Džona T. Danlapa, člana Suverenog saveta, za zamenika Velikog majstora Suverenog Malteškog reda.

Fra’ Džon T. Danlap nasledio je fra Marka Lucaga koji je preminuo 7. juna ove godine.

Papa Franja u svom pismu o imenovanju potvrđuje da „iznenadni odlazak zamenika Velikog majstora, fra’ Marka Lucaga, nekoliko meseci nakon vanrednog generalnog kapitula, dovodi jerusalimski red u nespokoj i neizvesnost”.

Odluka pape Franje omogućiće Malteškom redu da ubrza proces reformi i vrati se svojim redovnim poslovima pod Velikim majstorom. Malteški red je zahvalan Svetom ocu na njegovoj očinskoj brizi.

Fra’ Džon T. Danlap položiće zakletvu 14. juna u crkvi Sv. Marije na Aventinu pred kardinalom Silvanom Marijom Tomazijem i predvodnicima Malteškog reda po završetku svečane sahrane fra’ Marka Lucaga.

Novi zamenik Velikog majstora zajedno sa papinim specijalnim delegatom i Suverenim savetom sprovešće proces ustavne reforme Suverenog Malteškog reda.

Fra’ Džon T. Danlap je rođen u Otavi, Kanada, 1957. Nakon studija na Univerzitetu u Nici, diplomirao je na Univerzitetu u Otavi, a zatim stekao titulu doktora prava na Univerzitetu Zapadnog Ontarija. Dobio je počasni doktorat u Javnom servisu na Univerzitetu Džon Kabot u Rimu.

Fra’ Džon Danlap je advokat u komori države Njujork a takodje je advokat u komori Ontarija. Godine 1986. pridružio se njujorškoj advokatskoj kancelariji Dunington, Bartolov & Miler, postavši partner 1993. godine. Specijalizovao se za korporativno i imigraciono pravo. Međunarodno ugledni pravnik, od 1997. godine je i pravni savetnik Stalne posmatračke misije Svete Stolice pri Ujedinjenim nacijama.

Primljen je u Malteški red 1996. godine, a privremene zavete je dao kao Vitez pravde 2004. Godine 2006 izabran je za Prvog regenta (religiozni superior) u Sub-prioratu naše Gospe od Lurda sa sedištem u Njujorku. A 7. juna 2008, kao prvi američki član, dao je svečane zavete.

Godine 2009. Danlap je izabran na petogodišnji mandat kao član Suverenog saveta. Reizabran je na još pet godina od strane Generalnog kapitula – izbornog tela Reda – 2014. i 2019. godine.

Više od decenije služio je Malteškom redu kao predsednik Komiteta za zaštitu imena i amblema i kao predstavnik u Alijansi reda Svetog Ivana.