Vesti

Hitna humanitarna pomoć za izbeglice između Srbije i Mađarske

17/09/2015

Oni koji pobegnu od tragedija rata, progona i gladi – su primoreni da napuste svoju zemlju i traže azil u nekoj drugoj da bi preživeli –  uvek i bez sumnje je reč  o humanitarnom pitanju.
Iz tog ralzoga Suvereni Malteški Red, čemu svedoči milenarska istorija, je uvek pristutan kada je najizraženija potreba za pomoć i lečenje, bez obzira na poreklo, versku ili političku orijentaciju.
„Zatvaranje“ granica između Srbije i Mađarske je izazvalo još ozbiljnije probleme i velike teškoće za izbeglice iz Sirije i okolnih područja.
Nakon ovih tužnih razvoja, protok imigranata u Evropsku Uniju će pokušati da prati nove puteve i za one koji su već u Srbiji, će pokušati da uđu preko Hrvatske.
Uprkos tome, mnoge izbeglice su i dalje na granici između Srbije i Mađarske.
Malteški Red, od početka ove bolne situacije, je aktivan u svim aspektima zahvaljujući posvećenosti mađarskog udruženja Malteškog Reda i neumornim vođstvom Ambasadora u Budimpešti, Nadvojvoda Michael von Habsburg Lothringen, koji je posalo zajedno sa volonterima udruženja, vozila kao prva pomoć onima kojima je najpotrebnija.