Vesti

Humanitarna diplomatija

17/10/2019

Sarenjo (Italija) – Izvor (Srbija) – Tajvan
17 oktobar

Ambasada Suverenog Malteškog reda u Beogradu već godinama pruža pomoć Centru u Izvoru pri manastiru Sveta Petka koji vodi brigu o 92 ženske osobe sa psiho-fizičkim smetnjama. U međuvremenu smo ispunili njihove ŽELJE kao što su: industrijske mašine za pranje i sušenje veša, opremljeno ambulantno vozilo, razna medicinska sredstva, jedan automobil, sredstva za higijenu kao i sredstva za čišćenje.

S leva na desno: Nj.E. Ambasador Republike Kine (Tajvan) Endrju Čang, Mati Glikerija, supruga ambasadora Čanga, gđa Rebeka, Ambasador Alberto di Luca i gđa Slavica Ristić, nova direktorka Centra Sveta Petka.

Pre izvesnog vremena pristigla je ŽELJA za odećom, sredstvima za čišćenje njihovih prostorija o čemu maksimalno vode računa i osnovnim namirnicama za ishranu. Ubrzo smo kontaktirali naše donatore i u susret su nam izašli Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Kine (Tajvan), posredstvom njihovog predstavništva u Budimpešti (Mađarska) kao i CISOM (italijanski korpus Hitne pomoći Suverenog Malteškog reda) iz Monce i Brijance. Uskoro smo sakupili tražene proizvode uz pomoć naših prijatelja iz Tajvana dok je iz Italije stigla neophodna odeća. Isporuka je obavljena i uručena monahinji Mati Glikeriji u prisustvu ambasadora Alberta di Luke, menadžera projekta Make a WISH prof.

Devojke – štićenice Instituta Sv.Petka u trenucima velike radosti pri rastanku.

Nenada Prokića i ambasadora Tajvana Endrju Čanga. Proizvođači odeće kao i direktor grupacije CISOM za Moncu i Brijancu Vinćenco Lućizano zajedno sa svojim saradnicima Antonijom Saćentom i Antonijom Sorvilom iz Brijance iako nisu bili fizički prisutni u Srbiji, svakako to jesu bili srcem i umom!

ŽELJE Centra Sv.Petka za 2020. godinu su nam veoma bitne. Za njih kao i za ostale “Make a WISH” s kojima smo upoznati, organizovaćemo 21. novembra Donatorsku večeru u hotelu “Four Seasons” u Milanu u saradnji sa organizacijom Delegacija Lombardije Malteškog reda.

Za neophodne informacije o Donatorskoj večeri možete kontaktirati Sekretara ambasade – Mauro Tore na mail: m.torre@stage.degree361.net:8080/orderofmalta.