Vesti

Naš Nacionalni praznik povodom Sv. Jovana Krstitelja

13/06/2018

Beograd, 12. jun 2018. godine

I ove godine proslava povodom Sv. Jovana Krstitelja, zaštitnika Malteškog reda, obeležena je u kontekstu humanitarne i kulturne diplomatije. Održana je dvanaest dana pre zvaničnog obeležavanja 24. juna kako bi se ovaj već tradicionalan operski događaj Malteških vitezova lakše uvrstio u bogat kalendar Narodnog pozorišta u Beogradu. Gradska štampa ga je definisala kao „kulturni događaj godine u Srbiji“.


Humanitarna misija Malteškog reda stopila se sa vrednostima najfinije muzičke tradicije u cilju nezaboravne predstave čuvene „Lucije od Lamermura“ Gaetana Donicetija, sa priznatim protagonistima kanadskim sopranom Kler Kulen i italijanskim baritonom Albertom Gazaleom koji su ponovo nastupali posle velikog uspeha 2017. godine.

Broju od 600 gostiju diplomatskog kora i državnih institucija, iz religioznog, akademskog i ekonomskog sveta Srbije, obratio se ambasador Alberto di Luka koji je u svom govoru uputio najtoplije čestitke novoizbranom Velikom Majstoru Malteškog reda Fra Đakomu dala Tore del Tempio di Sangvinetu za posvećenost misiji koja ga očekuje istakavši da su i u Srbiji sve aktivnosti koje je promovisala ambasada uvek inspirisane hiljadugodišnjom Polarnom zvezdom Malteškog reda pod krilaticom: „Zaštita vere i pomoć stradalnicima“.

Članovi Vlasti i istaknuti gosti u pauzi Opere okupili su se u foajeu gde su ambasador i gđa di Luka zajedno sa saradnicima ambasade nazdravili u ime prijateljstva i saradnje između Srbije i Malteškog reda i u ime uspeha humanitarnih aktivnosti ambasade koje su u toku kao i onih u planu. Među „novim“ gostima našli su se tek postavljeni ambasador Italije Nj.E. Karlo lo Kašo i ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Posebno ističemo prisustvo ambasadora Ruske Federacije Nj.E. Aleksandra Čepurina i supruge koji su imali želju da nam se pridruže u Pozorištu i prisustvuju zdravici i drugom činu iako su istog dana upriličili proslavu svog Nacionalnog dana u 19 časova.

Potpredsednik Parlamenta i predsednik parlamentarne grupe prijateljstva sa Malteškim redom g. Vladimir Marinković uputio je tople reči prijateljstva, podrške i ohrabrenja.

Soprano Claire Coolen
Baritono Alberto Gazale

 


Govor ambasadora Alberta di Luke

Vaša Ekselencijo, gospođo ministarka Đukić-Dejanović; Poštovani potpredsedniče Parlamenta g. Marinković; Vaša ekselencijo monsinjore apostolski Nuncio; Poštovani poslanici Parlamenta; Vaše ekselencije gospodo ambasadori; Gospodje i gospodo; Dragi prijatelji:
Na početku želim da vas obavestim da je Njegovo Visočanstvo princ i Veliki Majstor Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, 2. maja izabran za 80. Velikog Majstora našeg Suverenog reda.
Njemu upućujem najtoplije čestitke za posvećenost visokoj misiji koja ga očekuje.
Koristim ovu priliku da izrazim svoju srdačnu zahvalnost članovima Parlamenta i Vlade, kao i državnim i lokalnim institucijama na saradnji, kao i za konkretan i konstruktivan odnos koji garantuje brojne mogućnosti za dijalog i saradnju na humanitarnom, zdravstvenom, socijalnom i edukacijskom nivou.
Sa diplomatskim odnosima uspostavljenim 2017. godine sa Nemačkom, Malteški red danas ima 107 ambasada u svetu, zajedno sa stalnim predstavnicima u UN i njenim agencijama.
Strukture Malteškog reda sačinjene od više hiljada doktora, medicinskih sestara i volontera na svim kontinentima – neumorno rade na suzbijanju epidemija i siromaštva, na lečenju bolesnih, pružanju pomoći siročadi, starim ljudima, samohranim majkama, izbeglicama i migrantima; uvek spremne na odbranu i podršku života i ljudskog dostojanstva bez obzira na veru, poreklo i stanje.
Želeo bih da istaknem dva primera koje smatram važnim kad je reč o trajnoj vitalnosti hiljadugodišnje misije Malteškog reda:
⁃ U Betlehemu bolnica Malteškog reda „Sveta porodica“ opslužuje trudnice i bebe svih veroispovesti. Gradonačelnik je izjavio za italijanski dnevni list „Korijere dela sera“ da je „Malteški red u Betlehemu nemoguće učinio mogućnim“.
⁃ Takodje ističem i naporan i uzoran rad članova italijanskih spasilačkih ekipa Malteškog reda na brodovima italijanske mornarice na Sredozemnom moru koji spašavaju i zbrinjavaju migrante iz Afrike.
To je samo deo napora našeg Reda u 2018. godini, uvek veran „Polarnoj zvezdi“ koja nam osvetljava put krilaticom: „Zaštita vere i pomoć stradalnicima“.
Hvala svima i uživajte uz „Lučiju od Lamermura“