Vesti

Make a WISH, čak i van granice naše zemlje!

02/11/2020

Beograd – Istanbul, novembar

Ponekad u Ambasadu Suverenog Malteškog Reda u Republici Srbiji stignu krajnje hitni pozivi za pomoć. U okviru projekta ambasade „Poželi ŽELJU Suverenom Malteškom redu“, nedavno smo dobili jednu takvu „ŽELJU“. Zahtev za hitnu operaciju uputio nam je jedan gospodin iz Srbije, umetnik i profesor Univerziteta u Beogradu. Bila je potrebna hitna hirurška intervencija Gama nozem tj. tehnika intrakranijalne stereotaktičke radiohirurgije. Za ovu vrstu hirurgije neophodno je imati naprednu aparaturu koja omogućava aplikaciju visokih doza zračenja uz ekstremnu preciznost na ciljanu strukturu lobanje (nerv, ganglion ili područje mozga) uz očuvanje okolnih struktura U Srbiji ih je malo i lista čekanja na ovu intervenciju je vrlo duga.

Osetivši delikatnost i potrebu za hitnošću, u ambasadi smo brzo reagovali: potražili smo bolnicu u kojoj je bilo moguće odmah izvršiti ovu intervenciju. Kada je bolnica pronađena, Univerzitetska bolnica KOC u Istanbulu, obezbedili smo radiohirurško lečenje u vrlo kratkom roku.
Operacija je izvedena nedavno i pacijent je sada dobro.


Još jednom, zbog tako delikatnih ŽELJA nismo odustali iako suočeni sa logističkim poteškoćama ili problemima sa nacionalnim granicama