Vesti

“Make a WISH” i SOS

15/10/2019

Kraljevo, 15. oktobar

U gradu Kraljevu od 2004. godine deluje sa uspehom Centar SOS Dečije selo koji brine o 77 dece uzrasta do 18 godina. SOS Dečije selo predstavlja jedinstven koncept u Srbiji kad je reč o pomoći deci koja iz različitih razloga ne mogu da žive sa svojim biološkim roditeljima.

Ovoj deci su na raspolaganju kuće i mogućnost da žive i sa svojom biološkom braćom i sestrama. Ali, pre svega im je ponuđena mogućnost da žive sa SOS roditeljima koji ih vaspitavaju i usmeravaju njihov razvoj poštujući njihove kulturne korene i religiju.

U ambasadu je proletos pristigla njihova ŽELJA koja je zaista bila SOS! Reč je bilo o obezbeđivanju snabdevanja vodom za štićenike. U toku leta su napravljene test bušotine da bi se pronašla voda za bunar s obzirom da je stari bunar presušio. Posle mnogo pokušaja dobijen je pozitivan rezultat.

Novi bunar od 40 litara u minuti neophodan za snabdevanje SOS Dečijeg sela vodom

U tom trenutku bilo je potrebno pronaći odgovorne i spremne partnere koje smo pronašli pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Kine – Tajvan (ROC) i u LDS Charities Srbija.oktobra ambasador Alberto di Luca u pratnji menadžera projekta Make a WISH prof. Nenada Prokića, ambasador Republike Kine-Tajvan u Mađarskoj Nj.E. Endrju Čang zajedno sa sekretarom Džoom Kuom, kao i Brat Džon Benić i njegova žena – Sestra Debi Benić iz LDS Charities Srbija, posetili su SOS Dečije selo u Kraljevu da bi prisustvovali svečanom otvaranju bunara (protok vode 40 litara u minuti) koji bi ih učinio nezavisnim od potrošnje javne vode.

Naročito smo zadovoljni jer smo realizovali ovu ambicioznu želju, a to ne bi bilo mogućno ostvariti bez dragocene saradnje Vlade Tajvana (ROC) i LDS Charities Srbija. Uprava SOS Dečijeg sela iskazala je duboku zahvalnost delegaciji ambasade Suverenog Malteškog reda u Beogradu, predstavnicima Vlade Tajvana u Mađarskoj i LDS Charities Srbija.

na gornjoj fotografiji: S leva na desno: Ljubiša Angeleski, psiholog u SOS Dečijem selu,  Nj.E. Ambasador Endrju Čang, Nj.E. Ambasador Alberto di Luka, gđa Rebeka Čang, Brat Džon Benić,  Sestra Debi Benić i Vladan Jevtić, pedagog u Centru