Vesti

Make a WISH to the Order of Malta 2018

23/01/2018

Inicijativa u korist dece u Srbiji koja imaju teže zdravstvene dijagnoze

Malteški red ima hiljadugodišnje iskustvo u pomaganju siromašnim, nejakim i bolesnim ljudima. Ambasada Suverenog Malteškog Reda u Beogradu pokrenula je mnoge humanitarne inicijative za programe instrukcije i same primene.
Roditelji i lekarsko osoblje dece kojoj su dijagnostifikovana komplikovanija oboljenja, kao i dece kojoj su nužne hirurške intervencije u posebno retkim ili težim stanjima – imaće mogućnost da u toku 2018.godine pošalju obaveštenja ambasadi Malteškog Reda u Beogradu o pojedinim situacijama i potrebama.
Tokom 2015. projekat ambasade pod nazivom Make a Wish to the Sovereign Order of Malta (Poželi želju Malteškom Redu), je od donatorske večeri u Kneževini Monako, dobio sredstva koja su pomogla 1.500 mališana pogodjenih katastrofalnim poplavama 2014. godine.
Pozitivni efekti ohrabrili su nas da ponovimo inicijativu u 2016. sa novim projektom “Make a Wish to the Order of Malta”, posvećenom deci i odraslima sa fizičkim i mentalnim poteškoćama. Projekat smo posvetili dvema institucijama u 2016: Centru za decu i mlade u Sremčici blizu Beograda, javnoj ustanovi koja pruža utočište za tri stotine štićenika različite dobi, kao i Domu za devojke i žene sa mentalnim poteškoćama pri manastiru Srpske Pravoslavne crkve Sv. Petka u Izvoru kraj Paraćina (Centralna Srbija), koji može da primi do 92 ženske osobe, takodje različite dobi.
Želje kao što su medicinska oprema za brže i bolje dijagnoze u Izvoru, velika količina odeće Sremčici i Izvoru – postale su realnost. Takodje i industrijske mašine za pranje i sušenje rublja su isporučene u obe institucije i veoma su poboljšale tamošnje higijenske uslove. Ustanova u Izvoru je dobila i potpuno opremljeno ambulantno vozilo, a dom u Sremčici dugo očekivani minibus, zajedno sa mnogim sitnijim željama…
Novi projekat u 2017, ohrabren od strane najviših autoriteta vlada Suverenog Malteškog Reda i Srbije, podrazumeva da se težim medicinskim slučajevima koji ne mogu biti rešeni u zemlji u državnim institucijama zbog dugačkih lista čekanja omoguće operacije u privatnim bolnicama uz finansijsku podršku Ambasade Suverenog Malteškog reda.
U toku 2017.godine pomogli smo šestoro dece kojima su bile potrebne jednostavne hirurške intervencije – na koje bi inače morali dugo da čekaju – ili kompleksne operacije kao što je slučaj sa našom malom Sandrom (videti vest na našem sajtu od 8. novembra 2017).
I u 2018. godini, sa projektom “Make a WISH to the Order of Malta” nastojaćemo da pomognemo što većem broju osoba dajući prioritet deci. Sve pomenute potrebe bi trebalo da budu iznesene u pisanoj formi ambasadi Suverenog Vojnog Malteškog Reda u Beogradu, sa kompletnom dokumentacijom i detaljno opisanom bolešću, potpisanom od strane medicinskog osoblja nadležnom za svaki pojedini slučaj (Po mogućnosti na engleskom jeziku).