Make a WISH to the Sovereign Order of Malta

logo-MAKE-A-WISH-2016
Akcija za decu i odrasle iz Srbije ometene u razvoju za 2016. godinu

Deca i odrasli sa fizičkim i psihičkim invaliditetom su među onima koji, u bilo koje vreme i u bilo kom društvu, najviše pate. Među najosetljivijim su najugroženiji: vrlo često potpuno napušteni, slabo im se pruža pomoć, ne adekvatno zbrinuti i marginalizovani, žrtve sebičnosti i ravnodušnosti, i ponekad, nažalost, nasilja.

U Srbiji oko 190.000 domaćinstava ima članove porodice koji imaju određeni stepen mentalnog invaliditeta. Više od 2.500 među njima je smešteno u posebnim ustanovama širom zemlje, a većina su napuštena deca.

Skoro sve institucije za dnevni boravak i smeštaj dece i odrasle ometene u razvoju su državne osim jedne kojom rukovode časne sestre Srpske pravoslavne crkve.

Proces pristupanja Srbije u EU je nedavno počeo međutim reforme za socijalnu zaštitu su još daleko.

Malteški Red ima dugogodišnju istoriju posvećenosti i usluge najsiromašnijima i najslabijima.

U Srbiji, od početka prisustva Reda nakon pada komunističke diktature, razne humanitarne i socijalne inicijative su preduzete kao i inicijative vezane za obrazovanje i razne obuke.

Tokom 2015. godine, sprovedena akcija od strane Ambasade u Srbiji pod imenom „Make a WISH to the Sovereign Order of Malta“ – finansirana od prikupljenih sredstava tokom uspešne dobrotvorne večere održane u Kneževini Monako, ali nažalost neponovljive u 2016. – je ostvarila 1.500 želja mališana iz najteže poplavljenih područja iz 2014.

Veoma pozitivan rezultat koji nas je ohrabrio da ponovimo inicijativu u 2016. godini sa novom akcijom Make a WISH to the Sovereign Order of Malta“ usmerenom ka deci i odraslima sa fizičkim i mentalnim invaliditetom.

Ovim projektom Ambasada Malteškog Reda u Srbiji namerava da ojača svoju solidarnost i prisustvo u srpskom društvu, uz potpuno poštovanje prema tradicijama, identitetu i kulture njenog plemenitog naroda u duhu ekumenskog bratstva između pravoslavnih i katoličkih hrišćanja.

Korisnici projekta biće deca i odrasli sa psihičkim i fizičkim invaliditetom koji borave u dve ustanove: Ustanova za decu i mlade „Sremčica“ (blizu Beograda) – pohvalna državna institucija koja može primiti do 300 ljudi različitog uzrasta – i dom za decu i mlade ometene u razvoju manastira srpske pravoslavne crkve Svete Petke Izvorske (Paraćin, centralna Srbija) gde su smeštene 92 devojke i žene različitih uzrasta.

Obe institucije će prikupiti i obaviti prvi pregled i prvi izbor želja svojih korisnika. Biće prihvaćene pojedine želje kao i grupne želje.

 

Projekat će biti sproveden u dve odvojene akcije: jedna od marta do aprila za prikupljanje traženih ŽELJA; druga od marta do septembra za potragu donatora, individualnih i institucionalnih, iz Srbije i drugih zemalja među kojima su Francuska, Italija, Kneževina Monako, Tajvan i Mađarska.

Isporuka želja odvijaće se tokom cele 2016. godine, od marta do decembra, u zavisnosti od prikupljenih donacija.

I ove godine naši medijski partneri će biti lokalni list POLITIKA i tele