Vesti

Maske za Institut Sveta Petka

16/06/2021

Izvor, jun

Iako nam je pandemija nametnula distanciranje, u ambasadi smo uvek mislima bili prisutni u Institutu Santa Petka u Izoru koji vodi brigu o devojkama sa psiho-fizičkim problemima.

Čim se situacija oko kovida smirila, posetili smo monahinje koje sa ljubavlju vode brigu o 92 devojke u Institutu. Naša saradnja sa ovim izuzetnim primerom saradnje između države i pravoslavne crkve nastavlja se već dugi niz godina kroz brojne zajedničke projekte (od donacije ambulantnih kola do industrijskih mašina za pranje i sušenje veša, preko sanitetskog materijala, odeće i slično). Nedavno smo uključili – za eventualni sledeći zajednički projekat „Poželi ŽELJU“ – predstavnike LDS Charities Srbija, starešinu Larry Blake-a i sestru Cheril Blake koji su izrazili želju da sa nama posete Izvor.

Zbog situacije koju je nametnuo Covid-19, nismo uspeli da posetimo odeljenja u kojima devojke borave, ali smo se na sastanku sa upravom raspitali o stanju i problemima sa kojima se suočava institucija i njihovim ŽELJAMA. Takođe, bila je to prilika da im donesemo nekoliko stotina anti-Covid maski za višekratnu upotrebu, svakako potrebnih u ovim teškim vremenima.