Vesti

Međunarodna konferencija u Beogradu „Evropski identitet“

12/11/2018

Beograd, 9-11. novembar

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar organizovao je u prostorijama Narodne Banke Srbije međunarodnu konfereciju pod nazivom „Evropski identitet“, Evrope čiji su moralni i pravni koreni neraskidivo povezani sa hrišćanskom civilizacijom.
Srpsko javno mnjenje, zajedno sa vladom i parlamentom, naročito je osetljivo na ovu temu, ključnu za život i budućnost zemlje jer ima za cilj potpunu integraciju u Evropsku uniju.
Ambasador Alberto di Luka, zajedno sa saradnicima diplomatske misije Malteškog reda, učestvovao je na ovom događaju koji je imao veliki odjek u srpskim medijima.
Potom je u prostorijama Nadbiskupije u Beogradu usledilo potpisivanje Poruke mira od strane predstavnika verskih zajednica (katolika, pravoslavaca, protestanata, jevreja i muslimana). Nakon toga, u dvorištu između Nadbiskupije i ambasade Malteškog reda, blagoslovljen je spomenik „Majci Evrope“ i zasađen „Mojsijev grm“. Kardinal Kristof Šenborn, bečki nadbiskup, predsednik austrijske biskupske konferencije i vitez Malteškog reda, najviši gost tokom trodnevnog boravka u Beogradu, posetio je sedište ambasade Malteškog reda u pratnji austrijskog ambasadora u Beogradu, Nj.E. g. Nikolausa Luterotija, gde se susreo sa ambasadorom di Lukom koji je slavnom gostu predstavio aktivnosti humanitarnog i socijalnog karaktera, sa posebnim osvrtom na Projekat “Make a WISH“ koji promoviše ambasada u Srbiji već petu godinu za redom.
U toku razgovora dotakli su temu širokog aspekta aktivnosti Malteškog reda u svetu, u kontekstu sve rasprostranjenijeg i međunarodno relevantnog prisustva,
o čemu svedoči i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Federativnom Republikom Nemačkom kao i Republikom Nauru (u oktobru) koja je postala 108. zemlja članica Ujedinjenih nacija koja je priznala Suvereni Malteški red.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije g. Ivica Dačić sa ambasadorom Albertom di Lukom i dir.projekta “Make a WISH”, prof. Nenadom Prokićem.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije g. Ivica Dačić sa ambasadorom Albertom di Lukom i dir.projekta “Make a WISH”, prof. Nenadom Prokićem.

Nakon Svete mise u katoličkoj katedrali u Beogradu ambasador di Luka i direktor Projekta „Make a WISH“, prof. Nenad Prokić imali su srdačan razgovor sa Ministrom spoljnih poslova g. Ivicom Dačićem tokom kojeg su konstatovali odlične bilateralne odnose sa osvrtom na brojne aktivnosti ambasade realizovane u zemlji.
Po završetku nedeljne mise u crkvi Krist Kralj (nedavno obnovljena uz učešće mnogih vernika), mons. Hočevar predao je Zahvalnicu ambasadi Malteškog reda za njenu stalnu i značajnu podršku.

Na slici iznad: U prostorijama ambasade, Uzoriti kardinal Kristof Šenborn, bečki nadbiskup, predsednik austrijske biskupske konferencije i vitez Malteškog reda; desno na slici: beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar i austrijski ambasador u Beogradu, Nj.E. g. Nikolaus Luteroti; i levo na slici: ambasador Alberto di Luka.