Vesti

Naš Nacionalni praznik povodom Sv. Jovana Krstitelja

24/06/2019

Beograd, 22. jun 2019. godine

I ove godine proslava povodom Sv. Jovana Krstitelja, zaštitnika Malteškog reda (održana dva dana pre zvaničnog obeležavanja 24. juna) obeležena je u tradicionalnom kontekstu humanitarne diplomatije i kulture.
Ideali misije Malteškog reda stopili su se sa muzičkim vrednostima u veličanstvenoj izvedbi čuvene opere “Boemi” Đakoma Pučinija u Narodnom pozorištu u Beogradu, sa priznatim protagonistima kanadskim sopranom Kler Kulen, američkim tenorom Džošuom Kolom i bas-baritonom Jakopom Buorom.

Neki od gostiju koje su dočekali ambasador Alberto di Luka, Ministar-Savetnik Karlo Buora i Sekretar ambasade Mauro Tore.

Ambasador Alberto di Luka obratio se broju od 550 gostiju iz diplomatskog kora i državnih institucija, iz religioznog, akademskog i ekonomskog sveta Srbije. U svom govoru istakao je činjenicu da su i u Srbiji, sve aktivnosti koje promoviše ambasada, uvek inspirisane hiljadugodišnjom Polarnom zvezdom Malteškog reda pod krilaticom: “Tuitio fidei et obsequium pauperum“ (Zaštita vere i pomoć stradalnicima):

Gavrilo Grban, responsabile per il Governo per le relazioni con le organizzazioni religiose, accolto dall’Amb. di Luca
Gavrilo Grban,iz Vlade Srbije, zadužen za saradnju religioznih zajednica, u susretu sa ambasadorom di Lukom

“… u ime našeg Velikog Majstora, njegove visoke eminencije Fra Đakoma della Tore del Sangvineta, i u svoje sopstveno ime, želim vam dobrodošlicu i zahvaljujem na prisustvu, koje nam čini čast i raduje nas, povodom našeg Nacionalnog dana i dana našeg zaštitnika, Svetog Jovana Krstitelja.
Danas živimo u teškim vremenima kada su konflikti asimetrični, neozvaničeni i u kojima zaraćene strane odbacuju humanitarne konvencije. To je doba u kojem su tradicionalna ratišta zamenjena napadima po školama, bolnicama ili crkvama, a žrtve nisu vojnici, već nevini civili, ponekad prisiljeni da napuste svoje domove i krenu na duga i opasna izbeglička putovanja.

Da sinistra Daniela Buora, Emanuela di Luca e Marialuisa Torre.
S leva na desno: Danijela Buora, Emanuela di Luka i Marijaluiza Tore

U takvoj realnosti, verujem da ste i vi do sada već upoznati sa humanitarnim, socijalnim i bolničkim angažovanjem Suverenog Malteškog reda u 120 zemalja sveta koje, skoro 1000 godina, predstavlja misiju Malteškog Reda.
Srdačno se zahvaljujem institucijama Republike Srbije na prijateljskoj i plodonosnoj saradnji, koja karakteriše naše odlične bilateralne odnose, uvek inspirisane zajedničkim vrednostima koje nas ujedinjuju.

Sa posebnim zadovoljstvom osvrnuo bih se na naš projekat „Poželi želju Suverenom Malteškom redu“ koji je ušao u petu godinu.
U okviru tog projekta upravo smo pomogli hiruršku operaciju gospodina koji nam je uputio pismo sa opisom ozbiljnog zdravstvenog problema koji ga je mučio godinama.

S desna na levo: Ambasador Italije Karlo Lo Kašo, Emanuela di Luka, ambasador Alberto di Luka, Alesandra Lo Kašo, Ministar-Savetnik Karlo Buora.

Isto tako, tokom ove godine, nastavljamo da podržavamo projekat „Topli obrok za hladne zimske dane“ usmeren na korisnike “Prihvatilišta za decu“u Beogradu.
Takođe, u okviru projekta „Poželi želju“, nastavljamo da sarađujemo i pružamo pomoć instituciji u Izoru koja vodi brigu o 92 ženske osobe sa problemima psihofizičkog invaliditeta. Centar maestralno vode pravoslavne monahinje na čelu sa Mati Glikerijom.

Tokom slušanja nacionalnih himni
Govor dobrodošlice ambasadora Alberta di Luke sa prevodom na srpski od strane direktora Projekta „Make a WISH“, prof. Nenada Prokića.

Živelo prijateljstvo između Republike Srbije i Suverenog Malteškog Reda!
Hvala svima i uživajte u operi Boemi!”

U pauzi Opere, članovi državnih i religioznih institucija, brojni ambasadori i diplomate, okupili su se u foajeu velelepnog pozorišta gde je ambasador di Luka zajedno sa saradnicima ambasade nazdravio u ime prijateljstva i saradnje između Srbije i Malteškog reda i u ime uspeha humanitarnih aktivnosti ambasade u Beogradu.

Un cordiale dopo Teatro con gli artisti ed alcune amiche del Sovrano Ordine di Malta
Srdačno druženje posle predstave u Narodnom pozorištu sa artistima i prijateljima Suverenog Malteškog reda