Vesti

Obeležavanje Svetog Jovana Krstitelja

24/06/2022

Očekivali smo proslavu, još važniju od prethodnih, posle dve godine pauze. To je takođe trebalo da bude povod da se sa predstavnicima vlade Srbije proslave odlični bilateralni odnosi potvrđeni nedavnim potpisivanjem Poštanskog sporazuma između Republike Srbije i Velikog Magistrata.

Neočekivano, Malteški Red je bio pogođen iznenadnom smrću zamenika Velikog Majstora Fra ‘Marka Lucaga.

Odluka da se proslava Nacionalnog dana ukine bila je momentalna, ali je usledila želja da se svakako podsetimo našeg zaštitnika Reda i pre svega da se molitvom prisetimo fra Marka.

24. popodne, u bašti Nadbiskupije , pored ulaza u ambasadu, okupili smo se sa nekoliko predstavnika srpskih institucija, diplomata, novinara i prijatelja Suverenog Malteškog reda, za trenutak sećanja.

Njegova ekselencija ambasador Alberto di Luka obratio se prisutnima ovim kratkim rečima:

„Sada nemamo ni srca ni duše da pravimo bilo kakvu proslavu, jer se pre nekoliko dana, tačnije 7. juna, naš zamenik Velikog majstora fra Marko Lucago preselio u Očevu kuću. Sa velikim zadovoljstvom, međutim, prihvatio sam predlog Njegove Ekselencije mons. Hočevara, nadbiskupa beogradskog, da se zajedno prisetimo našeg zaštitnika reda Svetog Jovana Krstitelja. Nismo se okupili da slavimo već da dobijemo blagoslov od nadbiskupa Hočevara i da razmenimo nekoliko reči u znak sećanja na našeg pokojnog Velikog majstora.

Njegova Ekselencija monsinjor Hočevar uzeo je reč i sažeto rekao:

„Srdačan pozdrav prijateljima Suverenog Malteškog reda! Ne bih želeo da pominjem nikoga posebno zbog specifičnosti ovog događaja. Međutim, želeo bih da čestitam Njegovoj Ekselenciji ambasadoru di Luki i njegovom tim dan Svetog Jovana Krstitelja.Sveti Jovan je inspiracija za sve nas.Odlazak pokojnog zamenika Velikog majstora je poziv na solidarnost.I sada ćemo biti zajedno, prilika za solidarnost i nadahnuće. Dobrodošli u ovaj park Bogorodice“.

Molitvom i blagoslovom nadbiskupa Hočevara, pre nego što je prisutnima ponudio Vin d’honneur, završena je mala ceremonija.

Za neke prijatelje koji su došli iz Italije, kao i za osoblje ambasade, sutradan je Mons. Hočevar služio misu u spomen na fra Marka.

 

na gornjoj fotografiji: Beogradski nadbiskup Mons. Stanislav Hočevar i ambasador Alberto di Luka dok su se obraćali prisutnima, a u prevodu na srpski pomogao im je prof. Nenad Prokić, rukovodilac projekta „Poželi želju“