Vesti

Papa Franja imenovao Rejmonda Lea Berk Cardinalis Patronus Suverenog Malteškog reda

12/11/2014

Rim, 8. novembar 2014

Kardinal Rejmond Leo Berk (Raymond Leo Burke) je imenovan za Cardinalis Patronus Suverenog Malteškog reda od strane Njegove Svetosti pape Franje. U prošlosti Prefekt Vrhovnog suda Apostolske Signatura, nasledjuje Kardinala Paola Sardi (Paolo Sardi), koji je bio nominovan za pokrovitelja Suverenog Malteškog reda u 2009. od strane pape Benedikta XVI.

“ Upućujem srdačnu dobrodošlicu kardinalu Rejmondu Leu Berk, koji je od danas novi Cardinalis Patronus Malteškog reda, i iskreno se zahvaljujem Papi Franji za njegovo imenovanje, “ izjavio je Veliki Majstor Suverenog Malteškog reda, Fra Metju Festing (Fra’ Matthew Festing ). “ Ova uloga je do sada bila veoma sposobno ispunjena od strane Kardinala Paola Sardia i izražavam svoju duboku zahvalnost, kao i od svih članova Reda, za njegovu veliku posvećenost i predanost tokom proteklih pet godina. On će ostati jedan od naših najuglednijih i uvaženih pijatelja.”

Kardinal Berk je član Malteškog reda od juna 2011. godine.

Cardinalis Patronus Malteškog reda je Pontifeks Suverenog Malteškog reda i ima zadatak da promoviše duhovne interese reda kao i od svojih 13.500 članova, i odgovoran je za odnose sa Svetom stolicom. Cardinalis Patronus je karakterističan element jakih vekovnih veza između Vatikana i Malteškog Reda.

2013. Suvereni Malteški red je proslavio 900. godišnjicu svog zvaničnog priznanja od strane Svete Stolice, kao lai verski red.

Misija Suverenog Malteškog reda je oličena u motou Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum, ili svedok vere i pomoć siromašnima i onima koji pate. Kroz svoj humanitarni rad i zdravstvenim aktivnostima u 120 zemalja, red pomaže siromašnima, bolesnima i žrtvama rata i socijalne isključenosti, bez obzira na rasu ili religiju.

Leave a Comment