Vesti

Peti Svetski dan siromašnih – Nedelja 14. novembar

14/11/2021

Bela Palanka (Srbija)

U Srbiji je projekat naše ambasade „Poželi ŽELjU Malteškom redu“ sve poznatiji i uvaženiji. Pojedini nastavnici i učenici osnovne škole „Ljupče Španac“ u Beloj Palanci, obavešteni o našem projektu Poželi ŽELjU, uputili su nam zvaničan zahtev.

U ovoj školi u toku je projekat pod nazivom „Poklonite knjigu školskoj biblioteci i pomozite đacima da više čitaju“, sa ciljem da se podupre proširenje – trenutno skromne – biblioteke.

Osnovna škola „Ljupče Španac“ nalazi se na jugoistoku Srbije, u jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji i, čak iako imaju dobru podršku lokalne samouprave, još uvek nisu u mogućnosti da podmire sve potrebe i interese svojih učenika. Školu pohađa oko 650 učenika, od kojih 250 pripada porodicama koje primaju socijalnu pomoć. Školska biblioteka, ali i sama škola, jedino su mesto gde deca mogu pronaći knjige koje su im potrebne za kvalitetno obrazovanje. Ali nema ih dovoljno!

Na Dan siromašnih nam je bila čast što možemo da izađemo u susret želji za potpunijim uslovima obrazovanja  učenika ove škole, pa smo prihvatili ŽELJU i dogovaramo se sa školom koje ćemo knjige uskoro poslati..