Vesti

Poželi želju Malteškom redu 2017

04/01/2017

Inicijativa u korist dece u Srbiji koja imaju teže zdravstvene dijagnoze

Malteški red ima više od 900 godina iskustva u pomaganju siromašnim, nejakim i bolesnim ljudima. Ambasada Suverenog Vojnog Malteškog Reda u Republici Srbiji pokrenula je mnoge humanitarne inicijative za programe instrukcije i same primene.

Roditelji i lekarsko osoblje dece kojoj su dijagnostifikovana komplikovanija oboljenja, kao i dece kojoj su nužne hirurške intervencije u posebno retkim ili težim stanjima – imaće mogućnost u okviru našeg novog projekta da o pojedinim situacijama I potrebama pošalju obaveštenja ambasadi Suverenog Malteškog Reda u Beogradu.

Tokom 2015. projekat ambasade pod nazivom Make a Wish to the Sovereign Order of Malta (Poželi želju Malteškom Redu), je od donatorske večeriu Kneževini Monako, organizovanoj od strane ambasade u Beogradu, dobio sredstva koja su pomogla 1.500 mališana iz krajeva u Srbiji pogodjenih katastrofalnim poplavama 2014. godine.

Pozitivni efekti ohrabrili su nas da ponovimo inicijativu u 2016. sa novim projektom Make a Wish to the Sovereign Order of Malta, posvećenom deci i odraslima sa fizičkim i mentalnim poteškoćama. Projekat smo posvetili dvema institucijama u 2016Centru za decu i mlade u Sremčici blizu Beograda, javnoj ustanovi koja pruža utočište za tri stotine štićenika različite dobi, kao i Domu za devojke i žene sa mentalnim poteškoćama pri manastiru Srpske Pravoslavne crkve Sv. Petka u Izvoru kraj Paraćina (Centralna Srbija), koji može da primi oko 90 devojaka i žena, takodje različite dobi.

Želje kao što je medicinska oprema za brže i bolje dijagnoze u Izvoru, velika količina odeće Sremčici i Izvoru – postale su realnost. Takodje i industrijske mašine za pranje i sušenje rublja su isporučene u obe institucije i veoma su poboljšale tamošnje higijenske uslove. Ustanova u Izvoru je dobila i potpuno opremljeno ambulantno vozilo, a dom u Sremčici dugo očekivani minibus, zajedno sa mnogim sitnijim željama.

Novi projekat u 2017, ohrabren od strane najviših autoriteta vlada Malteškog Reda i Republike Srbije, podrazumeva da se težim medicinskim slučajevima koji ne mogu biti rešeni u zemlji u državnim institucijama zbog dugačkih lista čekanja omoguće operacije u privatnim bolnicama uz finansijsku podršku Ambasade Suverenog Malteškog reda. O ostalim slučajevima pobrinuće se tim medjunarodnih lekara koji će po potrebi biti upućeni u Beograd, gde će intervenisati ili po potrebi pružati pomoć komplikovanijim slučajevima i u centrima u inostranstvu.

Sve pomenute potrebe bi trebalo da budu iznesene u pisanoj formi ambasadi Suverenog Vojnog Malteškog Reda u Beogradu, sa kompletnom dokumentacijom i detaljno opisanom bolešću, potpisanom od strane medicinskog osoblja nadležnom za svaki pojedini slučaj (Po mogućnosti na engleskom jeziku).