Vesti

Priča o snu koji je postao projekat i onda stvarnost: Make a Wish to the Sovereign Order of Malta

14/10/2015

Lijg i Šid, 13. Oktobar

Priča o snu koji je postao projekat i onda stvarnost za skoro 1.500 dece! Dugoročni projekat koji je počeo prošlog Božića sa pozivom dece iz poplavljenih područja iz osnovnih škola, da napišu pismo sa njihovim željama. Prva faza, slanje pisma Ambasadi Suverenog Malteškog reda u Beogradu do kraja marta: oko 3.500 pisama prikupljeno!
Druga faza je odabir želja od strane Komisije, sastavljena od Pokrovitelja projekta, NJ.KV Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević; NJ.E. Mons. Stanislav Hočevar nadbiskup u Beogradu; dr Andrea Simoncelli, predsednik Generali Osiguranja; Profesor Nenad Prokić, menadžer projekta – Make a Wish; dr. Sc. Aleksandra Aranđelović, tada direktor Univerzitetskog medicinskog centra Zvezdara; Prvi savetnik dr Carlo Buora i Ambasador Alberto di Luca, kao predsednik Komisije, sa velikim brojem prihvaćenih želja: 1,793!
Od tog trenutka počela je potraga za sponzorima, dobrotvoraca i korisnih inicijativa za finansiranje projekta.
Kamen temeljac je bio dobrotvorna-večera koja se organizovala, 19. juna, u restoranu Twiga iz Monte Karla (vidi vest na drugoj strani našeg sajta) – u prisustvu Kraljevske porodice Srbije, NJ.KV Prestolonaslednik Aleksandar II i njegova supruga princeza Katarina, posebno došli iz Beograda; NJ.E. Mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup Beograda i predsednik Episkopalne konferencije Srbije, takođe došao iz Beograda – i 150 dobrotvoraca – solidna osnova za ostvarenje velikog broja dospelih želja.
Zatim je pružena dragocena pomoć prijatelja iz Ministarstva inostranih poslova Taipeia, kroz Taipei predstavništva u Mađarskoj, donirano je Ambasadi – u kontekstu sada čvrste i šire saradnje između Tajvana i Malteškog Reda – 65 bicikli, 2 invalidska kolica i 300 stolica i stolova za mlade učenike u Srbiji. Značajna je takođe bila podrška od strane „Generali osiguranja Srbije“, koji sa svojim doprinosom je omogućio kupovinu minibusa.
Došao je septembar i sa njim dovoljno prikupljenih sredstava za kupovinu i ostvarenje želja od skoro hiljadu dece!
Uspeh izvan najluđih snova, toliki da je ceremonija uručenja morala da se razdvoji na dva dela.
U jutarnjim satima u utorak, 13. oktobra, praznik Blaženog Gerarda – osnivača i pokrovitelja Suverenog Malteškog Reda – u Lijg, prvo u Opštini, a zatim u bašti osnovne škole Save Kerković, u prisustvu Ambasadora Alberta di Luke, menadžera projekta Nenada Prokića, savetnika Ambasadora Sonja Spirito, Ambasador Wen-Lung Tao – posebno došao iz Budimpešte – Dr. Andrea Simoncelli, predsednika Generali Osiguranja, gradonačelnika Ljiga, Dragan Lazarević, i opštinskih Vlasti Uba i Mionice, deca su se okupila da prime mini-bus, 42 bicikala, električna kolica, stolica za kupatilo za invalide, posebnu opremu za slepe, 270 stolica i 110 stolova, 25 ormarića, 13 tabli, pa čak i ogrev za grejanje tokom zime!

U popodnevnim satima, druga Svečanost je održana u Šidu, u sportskoj Sali škole Branko Radičević, u prisustvu gradonačelnika Nikole Vasića i direktorima četiri lokalnih školi. Ovde su deca dobila 144 Laptopova i 31 bicikla.
Veliki osmesi na licima dece na radost roditelja, pa čak i malo začuđenih lica na uspehu projekta!
U Krupnju će biti isporučeni muzički instrumenti za opremanje muzičke sobe u koju će više od 500 dece koristiti. 6 bicikli i 5 laptopova će biti poslati u ostalim opštinama okoline.
Obnavljamo našu zahvalnost organizatorima događaja u Kneževini Monako – NJ.KV Princu Mihailu od Jugoslavije, Flaviu Briatore i Luki Marzocco – i njihovim uglednim gostima, kao i Vladi Tajvana koja je, ponovo, pokazala dostupnost za solidarnost i saradnju sa humanitarnim aktivnostima Suverenog Malteškog Reda, Generali Osiguranju Srbije i medijskim partnerima Politika i TV Pink, in Serbia, and RadioMonteCarlo in the Principality of Monaco.

Leave a Comment