Vesti

Projekat “Topli obrok za hladne zimske dane” za štićenike “Prihvatilišta za decu”

11/12/2019

Beograd, 9. decembar

U martu ove godine “Prihvatilište za decu” je dobilo novu zgradu gde nastavlja da vodi brigu o potrebama dece na veoma profesionalnom nivou.

Direktorka Centra Danijela Stajković dočekala je delegaciju Suverenog Malteškog reda koja je potvrdila da će nastaviti sa pružanjem pomoći i tokom zime 2019-2020.

Nova zgrada „Prihvatilišta za decu“ u Beogradu

Ambasador Alberto di Luka sa suprugom Emanuelom kao i Sekretar ambasade Mauro Tore, izrazili su želju da se upoznaju sa novim prostorom i sadržajima ali isto tako da se sretnu sa decom. Pored prihvatilišta gde su deca uzrasta od 7 do 18 godina na stalnom boravku, sa kapacitetom od 48 kreveta, otvoren je i novi deo – svratište, sa 30 kreveta, koje služi za dnevni boravak s ciljem da deca dobiju obroke i da ne provode vreme sama na ulici. 

Soba za hromoterapiju

U prihvatilištu decu nadgleda stručno osoblje koje ih uključuje u programe obuke gde uz igru zaboravljaju svoje probleme. Jedna od sala gde deca najradije borave je sala za pevanje i muziku, kao i sala za hromoterapiju (za senzibilizaciju emocionalnog stanja deteta). Popularna je i soba za keramiku u kojoj deca prave veoma atraktivne saksije za cveće.

Direktorki je saopšteno da će i ove godine jedan od stubova finansijske podške projekta “Topli obrok za hladne zimske dane” biti Dobrotvorna večera koju će supružnici Ulrike i Luiđi Ruđeri organizovati 31. decembra na jugu Francuske.

“Prihvatilište za decu” je 9. decembra bilo promoter novogodišnje manifestacije održane u Skupštini grada uz prigodan kulturno-umetnički program. Obavljeno je proglašenje nagrada za dečije radove sa kojima su učestvovali na konkursu, a ti radovi su se naknadno mogli i otkupljivati.

S leva na desno: Emanuela di Luka, Sekretar ambasade Mauro Tore, direktorka „Prihvatilišta za decu“ Danijela Stajković, ambasador Alberto di Luka i  rukovodilac Prihvatilišta Nikola Šumarac
Na svečanosti organizovanoj od strane „Prihvatilišta za decu“, s desna na levo: prof. Nenad Prokić. menadžer projekta „Make a WISH“, gradonačelnik Beograda Dr. Zoran Radojičić, sekretarica u našoj ambasadi Tamara Jovanović Slavinski i voditelj programa na ceremoniji, glumac Svetislav Goncić

Tokom srdačnog susreta u Prihvatilištu, direktorka je izrazila ŽELJU delegaciji ambasade koju prenosimo: „da li bi bilo moguće adaptirati jednu sobu neophodnom opremom za malu stolarsku radionicu i duborez?“ i/ili „opremiti ambulantu sa 4 metalna kreveta sa antibakterijskim dušecima i odgovarajućom medicinskom opremom?“ Odgovor ambasadora di Luke i sekretara Maura Torea bio je da nameravaju bar jednu od  ove dve ŽELJE da priključe projektu “Make a WISH to the Order of Malta 2020” („Poželi ŽELJU Malteškom redu 2020“) koji je nedavno dobio važnu finansijsku podršku zahvaljujući Dobrotvornoj večeri organizovanoj 21. novembra u Milanu.

na gornjoj fotografiji:

Jezgrovita, koncizna poruka puna istine:“Nekad u životu sve ide po planuI nekad se neočekivano desiVažna stvar je da znamo kako daod problema napravimo šansu“