Vesti

Proslava Nacionalnog dana

08/06/2023

U četvrtak, 8. juna, održana je proslava Nacionalnog dana Suverenog Malteškog reda u Republici Srbiji u dvorištu Nadbiskupije koje se graniči sa sedištem Ambasade. To je bila prilika da se obeleže humanitarne inicijative Reda u Srbiji i najavi poslednja ostvarena želja (WISH). U okviru kampanje „Make a WISH to the Order of Malta“, u petak, 9. juna, će biti svečano otvoreno sportsko igralište u Baču koje će biti poklonjeno lokalnoj crkvi. Ovaj projekat, koji je nastao kao rezultat ideje menadžera svetski poznatih fudbalskih šampiona, Mina Raiola, predstavlja konkretni izraz naše nepokolebljive posvećenosti humanitarnim ciljevima i našeg zalaganja za unapređenje lokalnih zajednica. Raiola, koji je preminuo prošle godine, verovao je da je uključivanje mladih u sport najbolji način da se izbegnu rizici sa ulice.

Ambasador Alberto di Luka, izražavajući zahvalnost ministru Žigmanovu i državnom sekretaru Ranđeloviću na njihovom prisustvu, istakao je odličan kvalitet odnosa između Vlade RS i Malteškog reda. Takođe je zahvalio Apostolskom nunciju, monsinjoru Santu Ganđemiju, i Beogradskom nadbiskupu monsinjoru Ladislavu Nemetu, na njihovom učešću u ceremoniji.

Posebne zahvale su upućene i brojnim akreditovanim ambasadorima i diplomatskim predstavnicima prisutnim na događaju. „Kroz vaš neumorni rad, doprineli ste jačanju veza među narodima i promovisanju međusobnog razumevanja, podstičući međunarodnu saradnju zasnovanu na miru i pravdi“, rekao je ambasador Di Luka u svom govoru.

Zaključno, istaknuto je da ova godišnja ceremonija ima poseban značaj za Malteški red jer su nedavno izabrali novog Velikog majstora, fra Džona Danlapa, koji će služiti narednih 10 godina, kao i novi Suvereni savet za narednih 6 godina.