Vesti

Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Džil Bajden sastala se sa volonterima Malteškog reda

10/05/2022

Slovačko-ukrajinska granica – 9. maj 2022

Tokom posete granici između Slovačke i Ukrajine, prva dama Sjedinjenih Država, Džil Bajden – u pratnji premijera Slovačke Republike Eduarda Hegera i ministra unutrašnjih poslova Romana Mikuleca – susrela se sa timom volontera Malteškog reda koji trenutno pomažu desetinama hiljada ukrajinskih izbeglica.
 
Džil Bajden je uputila reči podrške i ohrabrenja za brojne aktivnosti koje obavljaju volonteri Malteškog reda u Slovačkoj i koji pružaju pomoć izbeglicama od samog početka rata u Ukrajini. Prvu damu primili su predsednik Malteškog reda u Slovačkoj (Maltezska pomoc Slovensko) Julius Brichta i potpredsednik Tomaš Sklenar, koji su predstavili programe humanitarne, medicinske i socijalne pomoći Malteškog reda za ukrajinske izbeglice ne samo u Slovačkoj već i u drugim zemljama poput Poljske, Mađarske, Rumunije, kao i u brojnim ukrajinskim gradovima.
 
Prva dama je potom, zajedno sa predstavnicima slovačke države, prisustvovala nedeljnoj molitvi u kapeli Malteškog reda na graničnoj stanici Višne Nemečke. Ovaj preuređeni šator u kojem je obezbeđeno grejanje i u kojem je smeštena kapela, služi takođe kao čekaonica za majke i bebe u slučaju lošeg vremena.
 
Malteški red u Slovačkoj pruža pomoć na slovačko-ukrajinskom graničnom prelazu Višne Nemecke od drugog dana rata. Usluge koje se nude 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji uključuju zdravstvenu, socijalnu i psihološku pomoć svim izbeglicama koje dolaze. Više od 200 volontera iz Slovačke i drugih humanitarnih organizacija Malteškog reda u susednim zemljama radi u smenama od 72 sata i podelili su više od 60.000 pića i 100.000 obroka hrane i socijalne pomoći. Tokom prvih ratnih nedelja, dobrovoljci Reda su koordinirali i sav transport i smeštaj za hiljade izbeglica koje su stigle na ovu graničnu stanicu, gde su temperature noću dostizale minus 20 stepeni.