Vesti

Saradnja sa Ministarstvom zdravlja u zajedničkom projektu “Make a WISH” u korist dece

20/10/2020

Beograd,

Čini se da je tako davno bio 31.jul 2019 kada je u ambasadu pristgao “Make a WISH” upit od Kliničkog centra Republike Srbije. Njihova ideja je da se uvede nova procedura u kliničku praksu – Selektivna dorzalna rizotomija  (SDR) koja pomaže u olakšavanju bola i popuštanju spazma mišića kod dece sa cerebralnom paralizom. Do sada su ovi mali pacijenti upućivani na lečenje u inostranstvo o trošku državnog Zdravstvenog fonda. Selektivna dorzalna rizotomija je skupa hirurška metoda kojom se delimično presecaju određena senzitivna vlakna u kičmenom kanalu.

Posle toga spastiicitet popušta pa je daljom rehabilitacijom moguće raditi na unapredjenju hoda.

U Kliničkom centru postoji specijalizovan tim lekara koji u tesnoj saradnji sa ekspertima iz inostranstva priprema uvođenje ove procedure u Srbiju. Da bi se ovde obavljale operacije potreban je 16-kanalni Intra Operativni Neuro Monitoring aparat koji će omogućiti, po završetku našeg projekta, lečenje u Srbiji uz evidentne prednosti i štednju sredstava koja se mogu preusmeriti na druge slučajeve, gde je zaista neophodno lečenje van zemlje.

Ovaj medicinski uređaj se proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama po ceni od više desetina hiljada evra. „Make a WISH“ Kliničkog centra bila je odluka da ambasada Suverenog Malteškog reda u Beogradu bude ravnopravni partner sa Ministarstvom zdravlja u projektu nabavke uređaja.

Ambasada Suverenog Malteškog reda je ovu odluku primila sa neskrivenim zadovoljstvom. Kako bi se ona realizovala, bilo je potrebno da se obratimo našim odanim partnerima uvek spremnim da podrže naše inicijative:  LDS Charities Serbia kao i Manpower Group Serbia (uključujući i lično učešće direktora g. Hangimane).

Dokument kojim je zvanično otpočela saradnja na ovom projektu potpisan je krajem jula 2020, a do kraja godine planiramo završetak projekta.

Na slici gore: Ambasada Suverenog Malteskog reda u Republici Srbiji  – prilikom Nacionalnog dana davanja – dobila je priznanje zbog svog dugogodisnjeg uspesnog humanitarnog delovanja. Priznanje je na svecanosti uprilicenoj u Botanickoj basti u Beogradu predao ministar za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja Zoran Djordjevic.