Vesti

Službena poseta Republici Srbiji Velikog Bolničara Malteškog reda

08/12/2016

Beograd, 8. decembar 2016.

Veliki Bolničar Suverenog Vojnog Malteškog reda, Nj.E. princ Dominik de la Rošfuko Montbel stugao je danas u državnu posetu Srbiji. Na aerodromu su ga sačekali Asistent ministar zdravlja, Dr. Zoran Mihailović i ambasador Malteškog reda u Republici Srbiji, Alberto di Luka.


dsc00387Ovaj dogadjaj je od velike važnosti i značaja, jer je to prva službena poseta Srbiji člana Vlade Malteškog reda, koja označava značajan razvoj bilateralnih odnosa.

dsc00416-1Sastanak sa ministrom Nj.E. Zlatiborom Lončarom održan u Palati Srbija, sedištu Vlade, protekao u prijateljskoj atmosferi i obostranom razumevanju. Ministar Lončar izrazio je zahvalnost Velikom Bolničaru Dominiku de la Rošfuko Montbelu zahvalnost za mnoge humanitarne, zdravstvene i društvene aktivnosti koje je Red sproveo u Srbiji u proteklim godinama.

Posebno je naglašen značaj projekta Poželi želju malteškom redu koji je snažno odjeknuo u javnosti tokom 2015. i 2016. godine, a već postoje i planovi za 2017. Te akcije Malteškog reda u Republici Srbiji su obuhvatale na stotine mladih ljudi i dece, čije su želje ispunjene od strane Malteškog reda.

dsc00403Istovetno je visoko ocenjena rad volontera Malteškog reda, koordiniran nemačkim
Malteser International i madjarskom Melitense asocijacijom usmerenom na starije ljude i izbeglice sa Bliskog Istoka na prostorima bliskim madjarskoj granici.

Veliki Bolničar i ministar, na osnovana dosadašnjih iskustava su diskutovali o jačanju bilateralnih odnosa i utvrdjivanju olakšica koje bi pomogle dalji i efikasniji zajednički rad.
Poseta Velikog Bolničara je nastavljena u Vladi Srbije, gde je održan sastanak sa NJ.E. Aleksandrom Vulinom, Ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Susret je obilovao različitim temama o projektima od društvenog interesa koji će biti preduzeti u zajedničkoj koordinaciji.

Svečani ručak za delegaciju Malteškog reda svečani ručak je organizovao državni sekretar g. Vladimir Djukić.

dsc00385Nj. E. Veliki Bolničar Malteškog reda je na kraju službene posete Beogradu posetio ambasadu Malteškog reda gde je prisustvovao sastanku sa ambasadorom Di Lukom i osobljem ambasade, a kasnije se susreo i sa apostolskim nuncijem u Beogradu Nj.E. Mons. Lučano Surijanijem i beogradskim nadbiskupom Nj. E. Mons. Stanislav Hočevarom.