Vesti

Sveti Jovan Krstitelj, Nacionalni dan Suverenog Malteškog reda

25/06/2020

Niš, 24. jun

Naš Nacionalni dan, dan Sv. Jovana Krstitelja, već godinama proslavljamo u Narodnom pozorištu u Beogradu tako što organizujemo događaj kulturne diplomatije. Tom prilikom, istaknuti umetnici iz inostranstva stupaju na scenu pozorišta uz izvedbu jedne od čuvenih italijanskih opera. Ove godine nismo bili u prilici da nastavimo našu tradiciju zbog izbijanja pandemije Covid-19. Tražili smo način, koji je u skladu sa našom misijom, da ipak proslavimo gotovo hiljadu godina postojanja našeg Reda.

Ambasada Suverenog Malteškog reda u Beogradu, shvatajući važnost i potrebu da se poseduju respiratori za lečenje pacijenata obolelih od korona virusa, uspela je da pronađe dvadeset bolničkih ventilatora (mobilnih respiratora) u inostranstvu i odlučila da ih pokloni Kliničkom centru u Nišu.

Ove respiratorne maske veoma su korisne u hitnim situacijama (naročito sada za vreme pandemije Covida-19) i mogu spasiti živote posebno ljudima koji žive u zabačenim mestima, olakšavajući njihov transport do bolnice.

Tako je upravo povodom našeg Nacionalnog dana, dvadesetak respiratora stiglo iz Italije u Srbiju nakon brojnih birokratskih poteškoća, koji su uručeni direktoru Kardiovaskularne klinike u Kliničkom centru u Nišu. Ceremoniji primopredaje prisustvovali su beogradski Nadbiskup Mons. Stanislav Hocevar, zamenik gradonačelnika Niša Nebojša Ranđelović kao i brojni predstavnici medija sa državne i lokalne televizije.

Tokom kratke ceremonije, Nadbiskup Stanislav Hočevar je dirljivim rečima naglasio važnost solidarnosti i nije propustio da podvuče značaj humanitarnih projekata ambasade Suverenog Malteškog reda u Srbiji. 

Direktor klinike, prof. Dr Dragan Milić, srdačno se zahvalio na donaciji i poželeo srećan praznik Sv. Jovana Krstitelja, zaštitnika Malteškog reda.