Vesti

Vlada Srbije i predstavnici hrvatske manjine u Baču na inauguraciji projekta „Make a WISH“ (Poželi ŽELJU)

09/06/2023

COVID-19 pandemija još nije stigla da promeni naše živote kada je Mino Raiola, agent najpoznatijih fudbalskih igrača na svetu, došao na ideju. Dok je sedeo za svojim stolom u modernoj zgradi u Kneževini Monako, rekao mi je: „Da bismo sklonili mlade ljude sa ulice i od loših iskušenja, trebamo ih približiti sportu. Zašto ne bismo zajedno napravili višenamensko sportsko igralište u Srbiji?“ Skoro istovremeno, pristigla je ŽELjA u Ambasadu od Hrvatskog nacionalnog vijeća koja se odnosila upravo na pomoć u vezi konstrukcije malog fudbalskog terena.

Zatim je nastupila pandemija COVID-19.

Međutim, projekat je ostao živ u našim namerama, čak i nakon što je nažalost preminuo Mino Raiola. Njegova glavna saradnica, Rafaela Pimenta, obavestila nas je da i dalje namerava da dovrši projekat.

U Milanu, 25. novembra 2022. godine, organizovana je važna Dobrotvorna večera kako bi se prikupila potrebna sredstva, koja nam je omogućila brz napredak od ideje do izvršnog projekta, a samim tim i do konačnog rezultata: ne samo „fudbalskog terena“, već sveobuhvatnog višenamenskog sportskog objekta, kao što je Mino Raiola zamislio.

U Baču, u petak, 9. juna, u prisustvu Tomislava Žigmanova, ministra za ljudska prava, manjine i socijalni dijalog, predsednice Hrvatskog nacionalnog saveta Jasne Vojnić, diocezanskog upravitelja Subotičke biskupije Ferenca Fazekaša, sekretara Subotičke eparhije Mons. Ivice Radaka i diplomatskog osoblja Ambasade Suverenog Malteškog Reda u Beogradu, svečano je prerezana vrpca povodom otvaranja.

Izgradnja višenamenskog sportskog terena deo je šireg projekta izgradnje Kuće susreta „Pavao VI“ u rimokatoličkoj župi Svetog Pavla u Baču. Vredi napomenuti da ovaj gradić na severu Srbije ima istorijski značaj, budući da je bio domaćin Vitezova Svetog Jovana (sada Suvereni Malteški red) 1234. godine, kada su izgradili prvu bolnicu u ovom delu sveta.

na gornjoj fotografiji: S leva na desno: Diocezanski upravitelj Subotičke biskupije Ferenc Fezekaš, Ambasador Alberto di Luka, Ministar za ljudska prava, manjine i socijalni dijalog Tomislav Žigmanov i Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić

 

 Dobrotvorna večera održana 25. novembra 2022. godine u cilju podrške projekta „Make a WISH to the Order of Malta“ za izgradnju višenamenskog sportskog terena u Baču (Srbija)

 

Postavljanje natpisa u znak sećanja na otvaranje terena (S leva na desno: ministar za ljudska prava i manjine NJ.E. Tomislav Žigmanov, diocezanski upravitelj Subotičke biskupije Ferenc Fezekaš, amb. Alberto di Luca, Predsednica Hrvatskog Nacionalnog Vijeća gđa. Jasna Vojnić i sekretar ambasade Mauro Tore.

 

Na kraju ceremonije, ministar za ljudska prava i manjine, Nj.E. Tomislav Žigmanov, prešao je na fazu „testiranja”!

 

Ruševine prve bolnice u ovom delu sveta, koju su 1234. godine podigli Vitezovi Svetog Jovana (sada Suvereni Malteški red)

 

Jedna faza radova na pripremi terena