Vesti

U kontekstu istorije za novu značajnu ŽELJU

15/07/2021

Bač, jul

Tragovi skoro hiljadu godina stare istorije Suverenog Malteškog reda mogu se naći širom sveta. Takođe u Srbiji, gde su bolničari Svetog Jovana (danas je to Suvereni Malteški red) izgradili u Baču – 1234. godine – bolnicu i crkvu koju su hodočasnici koristili tokom svojih putovanja u Jerusalim.
Priliku da posetimo katoličku crkvu Svetog apostola Pavla, a takođe i istorijski deo grada Bača, ponudio nam je beogradski Nadbiskup Mons. Stanislav Hočevar i subotički Biskup Mons. Slavko Večerin.

To je, pre svega, bila prilika da razgovaramo o značajnom projektu „Poželi ŽELJU Malteškom redu“, vezanom za izgradnju višenamenskog sportskog terena na zemljištu Crkve koji bi bio namenjen deci sa posebnim potrebama a takođe i mladim stanovnicima Bača.
Na pripremnom sastanku učestvovali su novi župnik don Marinko Stantić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, gđa Jasna Vojnić, arhitekta gđa Branka Hegediš, profesor fizičkog vaspitanja Čedomir Višić, rukovodilac projekta HNV Filip Čeliković i rukovodilac projekta ambasade „Poželi ŽELJU Malteškom redu“ prof. Nenad Prokić.