Vesti

U SLUŽBI BOLESNIH

08/05/2017

Order of Malta SerbiaHiljadugodišnja institucija kojoj je glavni cilj pružanje pomoći i podrška bolesnim,siromašnim i odbačenim ljudima danas je prisutna u celom svetu bez obzira na nacionalnost,jezik i veru. Sa svojih 13.000 clanova I 100.000 volontera i zaposlenih,Suvereni Malteški Red je uvek bio u službi Crkve i dobrobiti  ljudi. O tome nam govori u intervjuu za vatikanski dnevni list “Osservatore Romano” tek izabrani Opunomocenik Velikog Majstora, fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, kome će prvi zvanični zadatak biti da odvede bolesne na internacionalno hodočašće u Lurd,  gde će biti prisutan i nadbiskup Angelo Becciu, Zamenik u Državnom sekretarijatu i specijalni papin izaslanik pri Redu.

Kakav značaj ima poklapanje vašeg izbora sa hodočašćem?

Internacionalno hodočašće Malteškog Reda u Lurd koje se organizuje svakog prvog vikenda u maju već 59 godina, predstavlja veoma važan i značajan trenutak za sve članove Reda, kao i za njegove volontere. Zato mi je posebno drago da započnem svoj mandat dogadjajem koji će ujediniti oko 7000 osoba iz celog sveta. Nije važno koliko puta se učestvuje u hodočašću; to je uvek jedno novo iskustvo koje obogaćuje dušu i približava nas Gospodu. Siguran sam da će mi ovo hodočašće sa bolesnima dati jednu novu snagu da se suočim sa izazovima na novoj dužnosti.

Šta danas predstavlja Malteški red i kako se realizuje pomoć siromašnim i  bolesnim ljudima, što je zapravo i suština njegove istorije i specifičnosti?

Malteški Red ima skoro hiljadugodišnju istoriju. Nastao je na Svetoj zemlji kao bolnički red i tokom vremena, čak i u najtežim trenucima, nije zaboravio svoju misiju: pružanje pomoći siromašnim,bolesnim i odbačenim ljudima; naime svima kojima je pomoć potrebna bez obzira na poreklo i veru. Tako je i navedeno u  Konstituciji Reda. Naših 100.000 volontera i zaposlenih, kao i 13.500 članova svakodnevno primenjuje ovaj princip  u svim zemljama u kojima smo angažovani. Naše delovanje je u skladu sa potrebama osoba kojima pomažemo: vodimo narodne kuhinje i lekarske službe, podržavamo programe pomoći osobama sa invaliditetom iIi starim ljudima, pružamo zdravstvenu pomoć ljudima koji beže iz ratnih područja i siromaštva -na kopnu i na Sredozemnom moru brodovima italijanske mornarice, i intervenišemo u slučajevima prirodnih nepogoda.

Takvo povezujuće prisustvo stavlja Red u direktan kontakt sa raznovrsnim kulturama, jezicima, tradicijom i religijom. Kakav značaj ima ova tako specifična uloga?

Pre izvesnog vremena jedan novinar je u šali rekao da je Malteški red preteča Ujedinjenih Nacija. Red zapravo okuplja udruženja, grupe volontera medicinske pomoći, kao i ambasade iz celog sveta. Svi oni imaju isti cilj: da se olakšaju patnje naše braće. Da bismo postigli taj cilj Red je konstitucionalno neutralan i apolitičan. Njegova osnova kao i program nisu ni politički ni ekonomski odredjeni,i to je naša polazna snaga koja nam omogućava da okupljamo različite zajednice, čak i u kritičnim zonama. Tako, na primer u Turskoj na granici sa Sirijom, imamo bolnice na terenu a naše mobilne klinike pružaju medicinsku pomoć u izbegličkim kampovima i na severu Iraka. U Libanu, socijalno-medicinske aktivnosti Reda su blisko povezane sa zajednicama šiita i sunita – divan primer saradnje ljudi različitih veroispovesti. U Betlehemu, u našoj bolnici Sveta Porodica rodi se svake godine više od 3000 dece. U Nemačkoj imamo oko 150 centara za pomoć izbeglicama. Za nas različiti jezici, kulture i tradicije predstavljaju bogatstvo, a ne pretnju.

Vaš deda Giuseppe je bio direktor lista “Osservatore Romano” od 1920.do 1960.godine. Čega se sećate iz tog perioda?

Moj deda je bio veoma otvoren i srdačan covek. Kao i većina osoba iz pokrajine Veneto imao je izrazit smisao za humor i voleo je šale. Pozvali su ga da uredjuje dnevni list “Osservatore Romano” u teškim vremenima. Za vreme fašizma otvoreno se suprotstavio progonu Jevreja i antifašista,a u svojoj kući u Vatikanu pružio je utočište mnogim protivnicima režima, medju kojima je bio i Alcide De Gasperi. Zbog takvog položaja naša porodica je proživela teške trenutke. Bio je veoma angažovan katolik.

Nicola Gori