Vesti

Uvek naklonjeni i kulturi

04/06/2021

Fondaciji „Antun Gustav Matoš“ i Hrvatski kulturni centar u Beogradu

Suvereni Malteški red u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji uvek je poklanjao veliku pažnju i kulturi. Na naš „skroman“ način i ambasada u Republici Srbiji rado podržava kulturne inicijative i institucije. Naš Nacionalni praznik Svetog Jovana – sa izuzećem 2020 i 2021. godine zbog Covida – zapravo je kulturni događaj koji  već dugi niz godina obeležavamo na beogradskoj operskoj sceni uz najveća operska dela. 

Nedavno smo saznali da je Vlada Republike Srbije dodelila prostor Fondaciji „Antun Gustav Matoš“ koji deli sa Hrvatskim kulturni centarom (to je  zapravo stan u kojem je živeo pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić). Fondacija je dobila ime po slavnom hrvatskom pesniku Antunu Gustavu Matošu koji je veliki deo svog života proveo u Beogradu i simbol je zbliženosti ova dva naroda.

Smešten u samom centru Beograda, taj prostor je veoma pogodan za razne kulturne aktivnosti, ali je bio potpuno neopremljen, pa nam je, kada smo dobili zahtev za delimično opremanje, izgledao kompatibilan sa projektom „Poželi ŽELJU“ ambasade Suverenog Malteškog reda.

Dogovorili smo se sa direktorkom Fondacije, gospođom Katicom Naglić, o prioritetnim potrebama da se zadovolji bar jedna.

Ovoj ŽELJI pridružujemo naše iskrene želje za uspešan rad Fondacije.