Vesti

Veliki Majstor Fra’ Matthew Festing dao ostavku

31/01/2017

Fra’ Ludwig Hoffman von Rumerstein privremeni zamenik. Albrecht Boeselager Veliki kancelar

 

Suvereni savet, vlada Suverenog Malteškog reda, okupio se danas popodne u Palazzo Magistrale u Rimu. Na dnevnom redu bila je ostavka Velikog majstora Fra’ Matthew Festing-a, kao što je predviđeno članom 16 Ustava Malteškog reda. Suvereni savet je prihvatio ostavku na tu dužnost. Ostavka Fra’ Matthew Festing-a je shodno Ustavu, saopštena Papi i o tome će biti obavešteni čelnici 106 država sa kojima Suvereni Malteški red održava diplomatske odnose. Po članu 17 Ustava, Veliki Komander Fra’ Ludwig Hoffman von Rumerstein preuzeo je ulogu privremenog zamenika i ostaće na vrhu Suverenog Malteskog reda do izbora sledećegVelikog majstora. Suvereni savet se srdačno zahvalio Fra’ Matthew Festing-u za veliki doprinos koji je pružio Suverenom Malteškom redu u toku poslednjih devet godina.

Potom, Veliki Savet kojim je predsedavao privremeni zamenik je poništio odluku o disciplinskoj proceduri i suspenziji Albrecht Boeselager-a iz Malteškog reda i on se odmah vraća na mesto Velikog Kancelara.

Papa Franja, u jučerašnjem pismu upućenom Fra’ Ludwig Hoffman von Rumerstein-u kao i članovima Suverenog Saveta, istakao je postojanje posebnih veza između Suverenog Malteškog reda i Svete stolice. Papa je potvrdio da privremeni zamenik preuzima odgovornost vlasti Malteškog reda, naročito kad je reč o odnosima sa drugim državama. Papa Franja je precizirao da će njegov specijalni izaslanik raditi na ”duhovnoj obnovi reda, kao i njegovih članova”. Suvereni Malteški red potvrdjuje svoju saradnju sa specijalnim izaslanikom kojeg će izabrati Papa.

Suvereni Malteški red se posebno zahvaljuje Papi Franji i kardinalu državnom sekretaru Pietro Parolin-u na spremnosti i podršci koju su pružili Malteškom redu. Malteški red izražava zahvalnost Svetom Ocu na odlukama koje su donete s punim poštovanjem prema Malteškom redu sa ciljem da se ojača njegov suverenitet.

Privremeni zamenik, zajedno sa Suverenim savetom, okupiće ubrzo Državni savet da bi se izabrao sledeći Veliki majstor, kao što je predvidjeno Ustavom u članu 23.