Vesti

Zaključeni ciklus u Šapcu akcije "topli obrok u hladne zimske dane " od Ambasade Suverenog Malteškog reda u Beogradu

13/03/2014

Aleksinac i Šabac, od decembra do marta

Zaključen ciklus inicijative Ambasade Suverenog Malteškog reda u Beogradu „topli obrok u hladne zimske dane “ u Šapcu , gradu u blizini granice sa Bosnom i Hrvatskom , u kojem , tokom 90-tih, je bilo prisutno vise od  8.000 izbeglica , i gde se onda stvorio jedan od prvih skloništa za izbeglice. Prvi dan je bio održan povodom Svetog katoličkog Božića u strukturama crkve Svete Ane, po prvi put , za siromašne u Šapcu . Zahvaljujući saradnji lokalnog Karitasa, a posebno njegovog direktora u Šapcu, Miroljuba Nikolića, inicijativa se nastavila 30. decembra na psihijatrijskom odeljenju lokalne bolnice , gde su smeštene osobe sa invaliditetom. Nakon toga , posebna pažnja je bila posvećena izbeglicama i onda , tokom poslednjih nedelja ,inicijativa se nastavila na različitim lokacijama gde je važna i potrebna ljudska i društvena solidarnost. Poslednji dan inicijative “ topli obrok „, koja je počela u decembru i trajala sve do 8. marta , se odvio u Šabcu u sedištu Šabačkog  Karitasa na velikoj radosti svim svojim gostima.

Setimo se prvog dana, u drugom gradu domaćinu inicijative, Aleksinac , gde su bili među prisutnima Nj.E. Mons. Stanislav Hočevar,pravoslavni đakon Nenad Popović , Ambasador Reda Alberto di Luka,gradonačelnik Aleksinca , Nenad Stanković ,direktor lokalne bolnice , dr Dragan Stamenković , gospođa Bratislava Stojković , koordinator za socijalna pitanja u Centru za socijalni Rad Aleksinca i direktor srpskog Karitasa Miloje Veljić .

Poslednjeg dana u Šapcu, uz direktora Karitasa, Miroljuba Nikolića, za administraciju grada je intervenisao i Miloš Stanojčić , načelnik Gradske uprave. Lokalne TV stanice su pitale Ambasadora di Luku da li će se inicijativa ponoviti u narednim godinama. Njegove reči su bile “ reči potvrde da su ovakve inicijative one koje su najbliže našoj misiji prisutnoj u preko 120 zemalja širom sveta, tako da će se sigurno nastaviti. Jedino pitanje je da li će se opet odvijati u Šabcu i Aleksincu , ili u nekim drugim gradovima u Srbiji“.