Vesti

ZAVRŠEN PROJEKAT “MAKE A WISH 2016“

30/12/2016

Sremčica i Izvor, 27. i 28. decembar 2016.

Poslednje nedelje decembra, upravo pred pravoslavni Božić, isporučena je dnevna/ noćna odeća korisnicima centra Izvor I Sremčica, čiji je donator bila italijanska firma Original Marines (www.originalmarines.com ). To su bile poslednje želje u 2016.godini.
Ovim dogadjajem završene su brojne aktivnosti Suverenog malteškog reda 2016. godine u Srbiji – najvećim delom u korist 300 štićenika Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Sremčici, kojim upravlja g-dja Aleksandra Trifković, kao i u korist 90 devojaka u Domu za smeštaj ženskih osoba sa mentalnim teškoćama, pri manastiru iz XIV veka “Sveta Petka” u Izvoru – kojim upravljaju pravoslavne monahinje na čelu sa neumornom mati Glikerijom. Želje radnika ovih ustanova i monahinja, upućene ispred mladića i devojaka koje borave u pomenuta dva centra bile su ove godine prioritetne za organizatore projekta Make a Wish.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bilo da je reč o neophodnim sredstvima za rad ili o nekad istinskim “snovima”, Malteški red je pokušao da što bolje i pravovremeno odgovori. Tako su početkom godine institucijama u Izvoru i Sremčici isporučena neophodna medicinska sredstva za bolje praćenje zdravlja štićenika, a kasnije i industrijske mašine za pranje i sušenje veša – kako bi se unapredili higijenski uslovi korisnika centra.
Izvoru su isporučene industrijske mašine za pranje i sušenje vesa zahvaljujući dragocenoj saradnji sa Globalnim fondom za zaboravljene ljude, koji je osnovala vlada Malteškog reda 2011.godine (www.forgottenpeople.org ).
Zatim su isporučeni i proizvodi za ličnu i kućnu higijenu Domu u Izvoru, kao i prva isporuka odeće italijanske firme Original Marines ustanovi u Sremčici.
Domu u Izvoru je bilo neophodno da raspolaže sopstvenim ambulantnim kolima za hitne medicinske slučajeve, kako ne bi morali da zavise od jedinih ambulantnih kola bolnice udaljene više od 30 km od Doma u Izvoru. Zato su im u oktobru isporučena potpuno opremljena ambulantna kola. Čak se i ova želja, za koju niko u Izvoru nije pomislio da ce biti ispunjena – ostvarila!

Sneg u Centru pri pravoslavnom manastiru Sv. Petka Izvorska, gde trenutno borave 92 devojke sa mentalnim poteškoćama.
Sneg u Centru pri pravoslavnom manastiru Sv. Petka Izvorska, gde trenutno borave 92 devojke sa mentalnim poteškoćama.

U Sremčici su želeli minibus koji bi im omogućio kontakt sa spoljnim svetom i koji bi im obezbedio prevoz na obrazovne kurseve, kao i na društvene i kulturne dogadjaje na kojima mogu da učestvuju.
Početkom decembra, zahvaljujući velikodušnosti vlade Tajvana, njihov predstavnik u Madjarskoj, ambassador Wen-Lung Tao, je upravo u tu svrhu došao u Sremčicu gde je zajedno sa ambasadorom Albertom di Lukom isporučio željeni i iščekivani minibus koji je usrećio mladiće i devojke, kao i ljude koji vode brigu o njima.
Isporuka odeće Original Marines za obe institucije u poslednjim danima decembra su finalne donacije u okviru projekta Make a Wish 2016.
A u 2017.godini?
Veoma ambiciozan projekat koji planiramo poziva roditelje one dece koja imaju zdravstvene dijagnoze koje zahtevaju specifične i komplikovane hirurške intervencije – da izlože svoje probleme i potrebe ambasadi Malteškog reda u Beogradu tokom nastupajuće godine.
Ambasada će nastojati da omogući realizaciju neophodnih hirurških operacija u Srbiji posredstvom gostujućih lekara specijalista iz drugih zemalja, ili da u ekstremnim slučajevima obezbedi transport mladih pacijenata u zemlje gde postoje sanitetski i finansijski uslovi za obavljanje intervencije.
U ovakvim slučajevima je potrebno da na adresu Ambasade Suverenog Vojnog Malteškog reda u Beogradu stigne detaljan medicinski izveštaj o mladom pacijentu od strane njegovog/njenog lekara, kao i od medicinske ustanove u Srbiji gde su se do sada obavljala specijalistička lečenja (Izveštaji bi po mogućnosti trebalo da budu na engleskom jeziku).
Ovo je velika ambicija za Make a Wish 2017 koja ujedinjuje našu ambasadu u Beogradu – diplomate,saradnike i volontere – sa celim Malteškim redom i sa velikodušnim donatorima iz Italije, Monaka i Tajvana – koji su nas podržavali u projektima 2015. i 2016.godine, pokazavši bratsku spremnost za pružanje pomoći i kojima u Novoj godini upućujemo čestitke mira i spokojstva u velikoj radosti hiljadugodišnje ali uvek mlade misije Malteškog reda.