Vesti

Zvaničan oproštajni susret i zatvaranje našeg veb-sajta

05/12/2023

Ambasador Alberto di Luka, koji je bio na čelu ove diplomatske misije tokom proteklih 12 godina, posetio je Beograd – ovog puta u svojstvu imenovanog  ambasadora za Kneževinu Monako – kako bi se oprostio od najviših zvaničnika iz političkog i verskog života u Srbiji.

U Ministarstvu spoljnih poslova, Nj.E. ministar Ivica Dačić izrazio je želju da se sastane sa ambasadorom di Lukom uprkos brojnim institucionalnim i predizbornim obavezama. To je bila prilika da se dodeli priznanje Milošu Čaviću, šefu Odeljenja za susedne zemlje i jugoistočnu Evropu, za podršku pruženu tokom dugotrajnih priprema za potpisivanje Poštanskog sporazuma između Srbije i Malteškog reda. Ministar Dačić izrazio je zahvalnost za napore koje je ambasada uložila u poslednjih nekoliko godina u podršci raznim humanitarnim inicijativama.

Istorijske reference nisu nedostajale u gotovo hiljadugodišnjoj istoriji Malteškog reda. Razgovarali su o sanitetskom vozu sa 10 vagona koji je Suvereni vojni malteški red donirao Kraljevini Srbiji 1885. godine tokom rata sa Kneževinom Bugarskom. Diskutovali su i o odabiru lokacije (Bač) na kojoj je izgrađen sportski teren u okviru projekta „Make a WISH“. U Baču je, inače, osnovana prva bolnica u ovom delu sveta od strane Malteških vitezova 1234. godine.

Sastanak je završen obostranim željama za zajedničku humanitarnu inicijativu, rođenu u Monaku i realizovanu u Srbiji.

Od verskih vlasti, ambasadora di Luku primio je Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet, koji se osvrnuo na dugogodišnje međusobno poznanstvo kada je bio biskup u Zrenjaninu.

Oproštajni susreti završeni su posetom ambosadora i g-đe di Luka apostolskom Nunciju u Beogradu Santo Ganđemiju gde su razmatrane  različite teme, stavljajući u prvi plan mogućnosti za inicijative u korist mira i pružanju pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva.